Region

Vojnici čiste rečno korito Toplice i Kosanice kroz inžinjerijsku obuku

Čišćenje korita reke Toplice i Kosanice je počelo, a na tom poslu angažovan je inžinjerski bataljon Treće brigade Kopnene vojske, koji taj posao radi u saradnji sa opštinom Кuršumlija.

Navedeni inžinjerijski radovi počeli su 18. a završavaju se 29. jula, kada će deo reke Toplice biti očišćen u dužini od 900 metara i Кosanice od 300 metara.

“Projekat civilno-vojne saradnje se izvodi u cilju čišćenja rečnog korita od nabujale vegetacije i naslaga zemlje, koje su se nataložili u prethodnim godinama, što značajno smanjuje kapacitet rečnih korita. Na ovaj način će se povećati propusna moć korita za vodu, led i nanos i stvoriti uslovi za zaštitu od nastanka bujičnih poplava. Vojska Srbije je angažovanjem snaga i sredstava u prethodnim godinama više puta pomagala u otklanjanju posledica od poplava u ovim područjima.”, saopštila je Vojska Srbije.

Foto: Kopnena vojska

Realizacijom projekta civilno-vojne saradnje, pripadnici Vojske Srbije će kroz obuku u izvođenju inžinjerijskih radova, preventivno delovati u cilju smanjenja mogućnost za nastanak poplava u Кuršumliji, čime će se obezbediti siguran i bezbedan život stanovnika Кuršumlije, bez bojazni od plavljenja puteva, domova i domaćinstava u blizini rečnog toka.

“Pripadnici inžinjerijskiog bataljona, osim pružanja pomoći, unapređuju svoju osposobljenost za rukovanje inžinjerijskim mašinama, koje se u Vojsci Srbije koriste za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.

Inžinjerijska radna grupa Кopnene vojske u čišćenju rečnog korita od nabujale vegetacije, naslaga zemlje i drugog deponovanog materijala koristi savremenu mehanizaciju kojom su jedinice Vojske Srbije opremljene prethodnih godina, a zajedno sa njima na uređenju rečnog korita angažovani su i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Toplica“.”, ističu.

Foto: Kopnena vojska

Vojska Srbije je više puta angažovala snage i sredstva radi otklanjanja posledica poplava u ovom delu zemlje, a sada, realizacijom radova na uređenju rečnih korita, deluje i preventivno. Realizaciju aktivnosti i projekata civilno-vojne saradnje ova inžinjerijska jedinica Vojske Srbije će nastaviti u opštini Blade čišćenjem korita Jošaničke reke u selu Gornja Jošanica od 1 do 12. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. To ne bi trebalo d a rade vojnici,vec gradske sluzbe,ali koliko su radnika otpustili,jos malo nece imati ko da cisti ni ulice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com