Hronika

Vojni lekar umesto uslovne dobio zatvorsku kaznu: Civila pregledao 800 puta i poklonio mu EKG aparat

Goran Damnjanović lekar Vojne bolnice u Nišu pravnosnažno je osuđen na godinu i jedan mesec zatvora jer je Nišliju Nebojšu Nikolova koji nije bio vojni osiguranik, pregledao više od 800 puta i poklonio mu EKG aparat, vlasništvo te bolnice.

Damnjanovića je niški Viši sud novembra prošle godine osudio na uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci, a na tu presudu su se žalili i Više javno tužilaštvo i branilac. okrivljenog.

„Apelacioni sud preinačio je presudu Višeg suda u Nišu za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja jer je smatrao da se uslovnom kaznom neće postići svrha kažnjavanja. Takođe, njemu je izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja lekarskim pozivom u trajanju od dve godine“, saopštio je Saša Bošković, portparol niškog Apelacionog suda.

Damnjanović se tereti da je od 7. novembra 2020. do 17. februara 2021. godine, suprotno naređenju upravnika Vojne bolnice da se pacijenti primaju samo sa uputom za specijalistički pregled, sem u hitnim slučajevima, obavio preko 800 dijagnostičkih procedura Nikolova, civila koji nije ni zdravstveno osiguran.

Zahtevao je od dežurnih na prijavnici Vojne bolnice da mu dozvole ulazak kolima u krug ove ustanove, a zatim ga pregledao bez uputa iako nije postojala hitnost, a to nije evidentirao u knjigama protokola. Merio mu je krvni pritisak, analizirao krv, gledao na EKG i ultrazvučnom aparatu, slušao stetoskopom. Zatražio je i od svojih kolega da pregledaju Nikolova, mada su mu rezultati testova uvek bili odlični.

Pregledao je i civilne pacijente koje mu je Nikolov dovodio, njih troje i njegove nevenčane supruge na koji način je i njima pribavio korist u vidu besplatnog lečenja . Damnjanović je u toku septembra 2020. godine predao Nikolovu EKG aparat koji je stajao u njegovoj oridinaciji.

Na to ga je podstrekao Nikolov jer mu je tražio EKG, s ozbirom na to da prethodni koji mu je Damnjanović ranije kupio, nije radio. Lekar mu je više puta tražio da vrati aparat koji je vlasništvo Vojne bolnice ali Nikolov i pored obećanja, to nije učinio, pa mu ga je policija oduzela februara 2021. godine.

Damnjanović je priznao delo za koje se teretio ali se branio da je postupao poštujući Hipokratovu zakletvu koja lekara obavezuje da pacijentu pruži pomoć nezavisno od toga da li je zdravstveno osiguran.

Damnjanović je priznao da je Nikolovu dao EKG aparat iz svoje ordinacije kako bi ga koristio u svom stanu ali je isticao da je tražio da mu ga vrati. „Računao sam da će to biti na dan, dva ali on nikako nije hteo da mi ga vrati pa ga je policija pronašla kod njega kada ga je uhapsila“, kazao je tada lekar.

Nebojša Nikolov, se već nalazi u zatvoru, gde zajedno sa svojom nevenčanom suprugom Draganom Petrović izdržava kaznu od 11 godina zbog trgovine ljudima. Njih dvoje su pravnosnažno osuđeni jer su godinama držali kao roba uglednog niškog lekara Jozefa G. , uzimali mu sav novac, tukli ga i nemilosrdno zlostavljali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

3 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com