Društvo

Vojna obuka za maturante

Učenici završnih razreda srednjih  škola u Srbiji, pa tako i Nišu, u drugom pologodištu ove školske godine slušaju predavanja o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda. Jedno od predavanja uz prisustvo vojnika i vojnih starešina danas će biti održano u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović”.

“Inicijativa za vojnu obuku maturanata  je pokrenuta od strane Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete”, kaže direktor Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović”,  Aleksandar Stevanović. “Tokom polugođa učenici će obraditi deset tema koje će biti odrađane u školama na razrednim časovima, a u okviru 11 teme učenici će prisustvovati vojno-tehničkom mitingu kako bi se upoznali sa vojnom opremom, a sve u okviru Otvorenog dana koji organizuje Vojska Srbije”.

Direktor ETŠ “Mija Stanimirović” dodaje da se ne radi o uvođenju novog predmeta, već se sve svodi na to da se učenici upoznaju sa načinom na koji je potrebno reagovati u vanrednim situacijama.  O temama će govoriti razredne starešine ili gosti iz Ministarstva odbrane. Praktične obuke nisu predviđene.

“Cilj  je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda“, kaže Aleksandar Stevanović i dodaje sun eke od tema sa kojima će se maturanti upoznati kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima.

Obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Tako će maturanti tokom drugog polugodišta imati priliku da od pripadnika regionalnih centara Ministarstva odbrane saznaju više o Vojsci Srbije, ulozi građana u odbrani zemlje u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih masovnih akcidenata, o civilnoj odbrani i zaštiti, atomskoj, biološkoj i hemijskoj zaštiti, pitanjima radne, materijalne i vojne obaveze, o ulozi i zadacima rezervnih pripadnika vojske, odgovarajućem ponašanju i obavezama u slučaju velikih havarija ili požara, pojmu vanrednog stanja, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com