DruštvoZdravlje

Vojna bolnica u Nišu obeležila 143 godine postojanja

Polaganjem venaca na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa i na bistu dr Vladana Đorđevića, obeležena je 143. godišnjica postojanja Vojne bolnice u Nišu. Ceremonija polaganja venaca održala se bez zvanica i vojnog orkestra, a sve u skladu sa poštovanjem propisanih mera protiv širenja kovid infekcije.

Vojna bolnica osnovana je 11. januara po starom, odnosno 22. januara po novom kalendaru, 1878. godine.

Od tada do danas je prošla kroz različita iskušenja. Danas je Vojna bolnica jedna moderna bolnica, pruža sekundarnu i delom tercijalnu zdravstvenu zaštitu svim osiguranicima i vojnim i civilnim, istakao je upravnik ove zdravstvene ustanove pukovnik dr Veljko Milić.

Foto: P. V.

“Veliki broj pripadnika učestvuje u mirovnim operacijama svake godine, a od prošle godine smo, aprila meseca ušli u kovid sistem. Za početak smo od aprila do juna meseca lečili 427 non kovid bolesnika koji su upućivani iz Kliničkog centra i na taj način smo se aktivno uključili u borbu protiv pandemije, da bi pre tri meseca otvorili kovid ambulantu u kompleksu Šivara, a zatim i 5. decembra kovid bolnicu u saradnji sa Kriznim štabom Grada Niša i sa KC Niš”, izjavio je Milić.

Prema njegovim rečima do sada je kroz kovid bolnicu prošlo oko 150 bolesnika.

“Radilo se i još uvek se radi o srednje teškim i teškim bolesnicima. S obzirom na to da smo mi i jedan mali respiratorni centar na ispomoć KC u Nišu. Tako da mislim da sam grad Niš i prepoznaje našu ulogu i nadamo se da ćemo ostati i biti i dalje u sistemu zdravstva Republike Srbije”, izjavio je Milić.

Trenutno je u kovid delu Vojne bolnice smešteno 15 pacijenata, dok je 50 postelja na raspolaganju.

“Mi smo naravno pratili epidemiološku situaciju i računali čak i da, ukoliko bude potrebno, proširimo broj, ali sa lako obolelim pacijentima. Po ovoj sada tendenciji, odnosno padanju broja pacijenata, pretpostavljam da ćemo vrlo brzo da izađemo iz kovid sistema”, rekao je Milić.

Foto: P. V.

On je dodao da je do sada vakcinisano oko 80 zdravstvenih radnika Fajzerovom vakcinom, a da se za rusku i kinesku vakcinu, koje očekuju naredne nedelje, prijavilo preko 150 zdravstvenih radnika.

“Što se tiče naših vojnih osiguranika, penzionera i njihovih porodica oni se prijavljuju preko ePortala i preko kol-centra i potpuno ravnopravno sa svim građanima pristupaju vakcinaciji”, izjavio je Milić.

Vojna bolnica ima blizu 470 radnika.

“Mi imamo dosta logističke podrške, ljudi koji su na mirovnoj misiji, koji su na pripremi za mirovne misije, imamo obolele, tako da će procenat  vakcinacije, a to ćemo govoriti kada se završi, biće veliki kada se završi”, istakao je Milić.

On je na kraju čestitao dan Vojne bolnice svim osiguranicima, prijateljima i vojnim penzionerima.

“Da im poželim ličnu sreću i zdravlje i da završimo sa ovom pandemijom i da se posvetimo uobičajenim oboljenjima koja smo do skoro lečili”, kazao je Milić.

U znak zahvalnosti za izuzetno saradnju od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, zbog pandemije izazvane virusom korona, a povodom dana Vojne bolnice, dodeljenja je Plaketa Ministarstva odbrane Institutu za javno zdravlje Niš – Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zahvalnice Vojne bolnice dodeljene su prim. dr Marku Ilići i mr sc.med. Zorani Deljanin iz instituta za javno zdravlje, gospođi Aniti Eraković, profesorki muzičke škole “Dr Vojislav Vučković iz Niša i trgovinskom preduzeću MD AS iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Vojna bolnica je nesto najgore sto se zdravstva tice u ovom gradu, niti ko obilazi pacijente od lekara niti ko pregledava pacijente, umesto da pomognu oko covod-a oni sa civilnim pacijentima oni ne mogu, kad je trebalo da udju u covid sistem jao, pa ne mozemo ne znamo umesto cela bolnica oni samo 50, sramota cime se oni hvale a pojedini dobijaju Karadjordjeve zvezde za sta???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com