DruštvoZdravlje

Vojna bolnica u Nišu dobila najsavrmeniji skener

Vojna bolnica u Nišu dobila je najsavremeniji multislajsni skener vredan nešto više od 59 miliona dinara, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

Tim povodom ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je Vojnu bolnicu u rekao da će novi skener omogući da pacijenti u najkraćem roku, sa što manjim zračenjem dobiju potrebne rezultate. Prema njegovim rečima, radi se na pronalaženju “administrativnog načina” koji će omogućiti da i civilni osiguranici mogu da se leče u svim vojnim zdravstvenim ustanovama.

“Vojnomedicinska akademija je od početka kovida maltene 24 sata dostupna svim gradjanima Srbije. Mi to sada radimo iz svojih sredstava, ali se javlja zakonski problem kako da finansirate lečenje civilnih osiguranika kad mi pokrivamo samo fond koji pokriva samo vojne osiguranike”, izjavio je Stefanović.

On je kazao da se radi o novcu svih gradjana Srbije, ali treba pronaći način da se usmeri tako da i civilni i vojni osiguranici imaju jednako pravo na lečenje.

“Ne treba da pravimo paralelne sisteme, treba da pravimo komplementarne sisteme koji će faktički podržati jedan drugi”, rekao je Stefanović.

Kako je kazao Stefanović, država ulaže ne samo u opremu i uredjaje u vojnim zdravstvenim ustanovama, već i u ljude tako da će već od januara biti značajno povećane plate zaposlenih u vojnom zdravstvu. Kako su naveli u Vojnoj bolnici, novi skener namenjen je širokom spektru dijagnostičkih procedura i snimanju kostiju, grudnog košta, male karlice, krvnih sudova, abdomena, glave, traumatskih povreda i virtuelnoj kolonoskopiji.

Novac za nabavku skenera opredelila je Uprava za vojno zdravstvo. Na odeljenje radiologije Vojne bolnice u Nišu tokom 2021. godine pregledano je 10.564 vojnih osiguranika, a do avgusta ove godine nešto više od 7.000.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com