Društvo

Vojna bolnica proslavila 139 godina postojanja

Ova značajna godišnjica obeležena je polaganjem venaca na spomen piramidu u krugu same bolnice, svečanom akademijom i otvaranjem izložbe pod nazivom “Niš ratna prestonica”. 

 

Pre 139 godina u Nišu je osnovana prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije. Vojna bolnica formirana je desetak dana nakon oslobođenja grada od Turaka, tačnije 22. januara 1878. godine.

Ova zdravstvena ustanova, tada nazvana Moravska vojna bolnica, primila je na hiljade obolelih pripadnika srpske vojske i ratnih zarobljenika, a danas spada u najuglednije vojno-medicinske ustnove u Srbiji.

O značaju njenog osnivanja posvedočio je Branislav Radovanović iz Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.

“Kao što u pravoslavlju postoji sveto trojstvo, oca, sina i svetog duha, tako je u ono vreme postojalno trojstvo Moravske vojne bolnice, Ruske carske vojne bolnice i neizmernog ljudskog zalaganja medicinskog osoblja da se pomogne ranjenicima i bolesnima”, rekao je Branislav Radovanović.

Miodrag Milić iz Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, podsetio je na istoriju koju ne smemo da zaboravimo.

“Na današnji dan 21. januara 1916. godine pripadnici Moravske vojne bolnice iskrcali su se na kamenito ostrvo Vido u blizini Krfa. To je ujedno i dan kada počinje borba za spas srpske vojske”, istakao je Milić.      

Dan Vojne bolnice obeležen je polaganjem venaca na spomenik u dvorištu ustanove.

A svečanosti je prisustvovala i unuka Riste Jovanovića, autora pomenutog spomenika u obliku piramide, koji je posvećen žrtvama pegavog tifusa.

“Deda je bio skroman čovek. Nije puno pričao o tom velikom ratu i mi tek sada saznajemo neke strašne, tragične detalje koji su se desili u tom trenutku. Posle svega zaista sam ponosna što je neko iz moje porodice učestvovao i na ovaj način dao svoj mali doprinos istoriji našeg naroda. Zahvaljujući svima njima mi smo danas ovde”, kazala je unuka Riste Jovanovića, Jelena Vlaisavljević.

Lekari ove danas savremene ustanove u toku godine urade oko 5 hiljada hospitalizacija, 300 hiljada specijalističkih pregleda, oko 25 hiljada dijagnostičkih procedura, 600 hiljada laboratorijskih analiza i do 1500 operacija.

Ali, kao i u svakoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, suočavaju se sa brojnim izazovima, naglasio je zastupnik upravnika vojne bolnice, Jovica Stanojković.

“Dobili smo obećanja od državnih zvaničnika da će Vojna bolnica u narednom periodu dobiti značajna sredstva za infrastrukturno opremanje, za izgradnju novog informacionog bolničkog sistema i obnavljanje medicinske opreme. Sve u cilju da se vojnim osiguranicima, građanima Niša i nišavskog okruga pruže što bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge”, izjavio je pukovnik dr Jovica Stanojković.

On dodaje da svakoga dana očekuju pozitivan odgovor Ministarstva odbrane i Uprave za vojno zdravstvo o nastavku saradnje sa republičkim fondom, kako bi civili i dalje mogli da se leče u njihovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com