Društvo

Vojna bolnica obeležava182 godine Sanitetske službe u Nišu

Vojna bolnica u Nišu danas obeležava Dan Sanitetske službe vojske Srbije. Koreni organizovane Sanitetske službe u Srbiji datiraju od 1839.godine, tako da sanitetska služba u Vojsci Srbije živi već 182 godina.

Te godine je prvi put postavljen štabni doktor, dr Emerih Lindermajer, preteča današnjeg načelnika Sanitetske službe i on je imao zadatak da organizuje i utaba put Sanitetske službe, kaže upravnik Vojne bolnice u Nišu, pukovnik dr Veljko Milić.

Vojna bolnica je trenutno u non-kovid režimu, a prema rečima upravnika, ako bude bilo potrebe, bolnica je spremna da se ponovo vrati u kovid režim.

“Mi smo dva puta bili u kovid režimu, pre toga smo bili u non – kovid režimu i na taj način smo učestvovali zajedno sa zdravstvenom službom Grada i regiona u zbrinjavanju tih pacijenata. Nadam da ćemo prihvatiti zahteve savremene vakcine i vakciniati se, tako da ne bi došlo do novog talasa. U svakom slučaju smo spremni da u roku od 24 sata predjemo u kovid režim, ako to bude bilo potrebno”, izjavio je upravnik Vojne bolnice u Nišu, pukovnik dr Veljko Milić.

Foto: Dr Veljko Milic

Milić dodaje da, od pre dve godine, Vojna bolnica nema ugovor sa Republičkim fondom zdravstvene zaštite, tako da je “zatvorena” za civilno stanovništvo. Osiguranici zdravstvenog fonda mogu da dodju da se leče ovde, ali svoje lečenje moraju da plate.  Pregovori su u toku , tako da se nadam da će Ministarstvo odbrane i Ministarstvo zdravlja što pre postići dogovor i uskladiti pravilnike sa Republičkim fondom.

U sklopu obeležavanja Dana Sanitetske službe vojske Srbije , položeni su venci na spomen-piramidu u sklopu kompleksa Vojne bolnice Niš koja je podignuta žrtvama epidemije pegavog tifusa.

 

Vence na spomen-obeležje položile su delegacije Vojske Srbije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i boračkih udruženja.

Foto: Niske Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Mozemo se samo nadati da ce vlast ispuniti obecanje i da ce se konacno krenuti sa rekonstrukcijom VB, jer nije u redu da takva institucija nastavi sa propadanjem, dok su u KC ogromna ulaganja. I mi vojni osiguranici koji zivimo u ovom delu drzave, kao i svi ostali građani zasluzujemo preglede na najsavremenijim aparatima.

    1. Takvu instituciju pre svega urušavaju zaposleni u njoj, njima je očito prioritet činjenje krivičnih dela, nego pošten rad u lečenju vojnih osiguranika. To su baš i dokazali u toku Covida, počev od Covid ambulanti pa do same Bolnice, loša organizacija, nikakvi pregledi, rendgen pluća slikan mobilnim telefonom i slat doktoru na pregled. Vojni osiguraonici nisu u sistemu, nemaju svoj LBO, nigde se ne pojavljuju u statistici preležanog Covida. Blago rečeno katastrofa, najbolje je preimenovati u Civilnu bolnicu i nas pripojiti civilnom zdravstvu.

  2. Могу Нишлије да обележе и издају историје и традиције одбацивањем српског језика и азбуке и преласком на комунистичку идеологију и латиницу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com