Društvo

Vojna bolnica ima dovoljno kapaciteta za lečenje civila

Što se tiče saradnje Vojnih i civilnih zdravstvenih ustanova, neki mali koraci jesu načinjeni, ali to još uvek nije dovoljno kako bi bili sklopljeni ugovori za lečenje osiguranika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u Vojnim bolnicama, izjavio je Upravnik Vojne bolnice, dr sci. med pukovnik Veljko Milić.

„Neke male korake u saradnji primećujemo, međutim, to još nije dovoljno da bismo došli do onoga što želimo, a to je ugovor za lečenje osiguranika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Niš nema ustanovu sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, postoje projekti koji su u fazi razmatranja, Grad traži da se sagradi bolnica sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Mi mislimo da je najlogičnije da taj neki period premostimo i zajedno sa Kliničkim centrom, koji je tercijalna zdravstvena ustanova, radimo na opšte dobro svih osiguranika Niša i šire“, rekao je upravnik, dr Milić.

On navodi da je Vojna bolnica spremna i da ima dovoljno kapaciteta za pružanje zdravstvenih usluga široj populaciji.

“Imamo dovoljno kapaciteta da ponudimo Republičkom fondu. Očekujemo i značajnu investiciju, koju smo spominjali i ranijih godina za Urgentno-prijemni blok i projekat je konačno ušao u završnu fazu, gotovo je završen. U daljem periodu ostaje da se izborimo da se ta sredstva, koja su namenjena, i iskoriste i na taj način unapredimo i zdravstveni sistem Niša. Time bismo modernizacijom i boljom infrastrukturom unapredili rešavanja
hitnih slučajeva na nivou celog niškog regiona“, kazao je.

Kroz nišku Vojnu bolnicu godišnje prođe oko  100.000 pacijenata, a najčešće su to ambulantski pregledi, a uradi se i značajan broj sistematskih pregleda za sve potrebe vojnog sistema.

Prošle godine je Vojna bolnica nabavila multislajsni skener, a ove godine se vrši nabavka ultrazvučnih aparata, novog artroskopskog stupa i driling sistema za ortopediju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Upravniče pružite prvo adekvatno lečenje Vojnim osiguranicima, koji su totalno zapostavljeni kako u Vojnoj bolnici u Nišu, tako i na VMA u Beogradu. Vojni osiguranici nisu u sistemu zdravstvenog sistema Srbije i dalje imaju papirne knjižice, papirne recepte ko u doba druga Tita, pa kako mislite da lečite civilne osiguranike bez ikakvog centralnog sistema i izjednačavanja LBO broja. Da ne govorimo i o nedostatku stručnog kadra, koji je sklon korupciji u poslednjih 5 godina,hapšeni ortopedi, fizijatri i kardiolog. Ipak je najbolji predlog da se ugasite, da vojni osiguranici dobiju civilne zdravstvene knjižice i napokon uđu u sistem. Vama neka ostane VMC kao ustanova za sistematske preglede i određene komisijske preglede iz domena Zakona o Vojsci.

  2. Loša kadrovska politika poslednjih desetak godina, velika nedisciplina i javašluk su doveli do toga da VB NIŠ propadne… šta će sa dugovima koje RFZO ima prema bolnici? Šta će biti sa idejom da se VB preda Ministarstvu zdravlja?
    Upravniče, ne gradite sebi pozicije nakon penzionisanja već se setite da nosite uniformu i da je Vojska od Vas napravila to što jeste, ne RFZO i lokalni političari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com