DruštvoKultura

Vojna bolnica donirala knjige bibliotekama

Knjigu kao kulturno dobro treba sačuvati od zuba vremena

Više od 3.000 stručnih knjiga i beletristike, Vojna bolnica u Nišu donirala Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”, Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu i Narodnoj biblioteci u Vlasotincu koja je pre nekoliko godina izgorela, zahvaljujući inicijativi Ministarstva odbrane kako bi pomogli obnavljanje fondova civilnih biblioteka.

“Donacija i pokloni knjiga su jedan vrlo bitan vid nabavke knjiga u našoj biblioteci i vrlo smo zahvalni svim donorima, u ovom slučaju Vojnoj bolnici. Ovaj poklon dobro će doći obnavljanju našeg fonda, a mi ćemo se potruditi da ove knjige što pre nađu put do čitalaca i zainteresovanih korisnika”, kazala je Snežana Bojović, upravnica Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” i dodaje da biblioteci uvek fale nove, aktuelne knjige i udžbenici, budući da je reč o Univerzitetskoj biblioteci.

Fond biblioteke iznosi više od 130. 000 knjiga, uključujući naučni časopisi i elektronske publikacije, a donacije u ovoj biblioteci čine najveći deo nabavke, više od 50 %.

Danas svedočimo zajedničkim istorijskim korenima, jer upravo i Vojna bolnica i Narodna biblioteka stvarale su svoje korene u periodu kada je Niš oslobođen od Turaka, tako da više od 14 vekova, mi imamo zajedničku misiju, a to je da širimo ljubav prema svojoj delatnosti i rodoljublju.  Danas je sve teže doći do knjige, materijalne prilike su takve, a naši fondovi se obnavljaju preko poklona. Tačan broj knjiga znaće se za par meseci jer je u toku spovođenje 20godišnja zakonom obavezna knjižna revizija književnog fonda. Po poselednjem popisu i reviziji, imali smo negde oko 300. 000 bibliotečke građe”, izjavila je Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

Prema rečima upravnika Vojne bolnice, dr sci. med. pukovnika Veljka Milića, na ovaj način se održava odlična saradnja sa civilnim ustanovama.

“Smatramo da na ovaj način, održavamo odličnu saradnju sa civilnim ustanovama i na najbolji način rešavamo naš knjižni fond i dajemo knjizi na značaju koja je sve više potisnuta. Donacija sadrži jednim delom stručnu literaturu, a drugim delom je beletristika i to se broji u nekoliko hiljada primeraka”, pojašnjava Milić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com