Region

Vodovodni sistem izgrađen, meštani Belotinca i dalje bez vode

Uprkos tome što je vodovodni sistem izgrađen, meštani Belotinca kažu da i dalje nisu priključeni na taj sistem. Ističu da im je u toku predizborne kampanje obećavano da će svi dobiti vodu, ali verovatno meštanima nije najjasnije pod kojim uslovima.

U JKP Naissus Niš kažu da su potpisali Ugovor sa opštinom o pruzimanju mreže. Međutim po zakonu, koji važi za sve, pa i za stanovnike ovog doljevačkog sela, priključak na vodovodnu mrežu mogu da dobiju samo oni meštani koji imaju građevinsku dozvolu za objekat u kojem žive ili rešenje o ozakonjenju.

“Oni treba da Naissusu predaju zahtev i dostave rešenje o ozakonjenju ili građevinsku dozvolu i samo na osnovu toga mi možemo da uradimo priključak na vodovodnu mrežu. Oni koji su to učinili dobili su priključak. Mi bez tih predusolova ne smemo da obavljamo priključenje na vodovodnu mrežu”, ističu u Naissusu.

Foto EU pro

Doljevac unapređuje sistem za vodosnabdevanje uz podršku Evropske unije

U Opštini Doljevac su uz podršku Evropske unije (EU) preko razvojnog programa EU PRO počeli radovi na dogradnji sistema vodosnabdevanja „Pusta reka” kako bi se omogućilo da svi stanovnici i stanovnice doljevačkih naselja Malošište, Belotinac, Čapljinac i Klisura imaju pristup ispravnoj vodi za piće.

Gorran Ljubić, predsednik opštine Doljevac

„Zahvaljujući EU, realizacijom ovog projekta čistu pijaću vodu će dobiti oko 5.000 ljudi u četiri sela, a pored toga povezaćemo se i sa niškim vodovodnim sistemom i ukoliko bude potrebno, moćićemo da obezbedimo dodatne količine vode i za Grad Niš“, rekao je predsednik opštine Goran Ljubić. Po njegovim rečima u planu za naredni period je da se u potunosti reši problem vodosnabdevanja i cela teritorija opštine bude pokrivena vodovodnom mrežom.

Olivera Kostić, menadžerka projekta EU PRO

„Sprovođenjem ukupno 37 projekata lokalne infrastrukture Evropska unija doprinosi boljem kvalitetu života stanovništva kroz unapređenje komunalne infrastrukture, kao što je projekat u Doljevcu, ali i poboljšanje uslova u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Olivera Kostić je naglasila da se u Doljevcu sprovodi još jedan važan projekat, a to je izrada tehničke dokumentacije za poslovnu zonu u Malošištu čime se stvaraju uslovi za poboljšanje poslovnog okruženja, ali i poboljšanje životnog standarda stanovnika ovog kraja.

Radovi vrednosti oko 270.000 evra, od čega EU ulaže 150.000 evra, a opština Doljevac oko 120.000 evra, podrazumevaju dogradnju 2.460 metara sistema za vodosnabdevanjе te njegovo povezivanje sa niškim vodovodnim sistemom (NIVOS).

Foto: EU PRO

Kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske, biće donet i usvojen Pravilnik o uslovima i načinu priključenja na vodovodni sistem koje će primenjivati javno preduzeće za vodosnabdevanje.

Rok za završetak radova koje izvodi firma MDS Inženjering iz Niša, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Doljevac, je 150 dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com