Društvo

Vodosnabdevanje najveći problem GO Crveni Krst. Nadležni obećavaju rešenje

Komunalna infrastruktura, prioritet je GO Crveni krst, rekao je na konferenciji za novinare, održanoj povodom dve godine od lokanih izbora u Nišu, prof. dr Miroslav Milutinović. Najveći problem imaju stanovnici okolnih sela sa vodom. Rujnik uopšte nije imao vode, izvor je presušio, ali je nakon gradskog karavana koji je obišao ovo mesto pronađeno i rešenje.

 

“Problem će biti rešen za desetak dana, kada se prespoji vodovodni sistem iz Huma”, rekao je Milutinović.

On je podsetio da i oko  80 domaćinstava u Vrtištu takođe nisu imala vodu i dodao da će i to biti rešeno veoma brzo.

“U Velepolju se naša tri sela napajaju preko izvorišta Vrelo i tu je dogovoreno da se još 70 vodomera uradi kako bi Naissus preuzeo i naplaćivao potrošnju vode. Sada se voda ne naplaćuje, pa tako ima i dosta zloupotrebe od samih meštana. U naselju Šljaka izmestili smo kompletan sistem vodovodnih cevi i u dve ulice smo uradili kanalizaciju u Popovcu.”, iskren je Milutinović.

Predsednik ove opštine je dodao da je deset sela, počev od Miljkovca, Paljine, Donje Toponice, Gornje Toponice, Vrtišta, Trupala, Mezgraje, Supovca, imaju sada vodu i veliki protok.

U selu Popovac će biti rešen problem kanalizacije. Milutinović kaže da je već u prvoj 240 domaćinstva dobilo kanalizacioni sistem, u drugoj 120, dok će treća faza radova sačekati jer je uslovljena izgradnjom kolektora. Urađena je kompletna dokumentacija za kanalizacioni sistem u Čamurliji, kao i kompletna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola za kanalizaciju u Humu.

“Vi znate da će na teritoriji GO Crveni krst da se izgradi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i tada će problem kanalizacionog sistema na teritoriji naše opštine biti u potpunosti rešen”, kazao je Milutinović.

U ovoj opštini asfaltirano je i šest ulica u naselju Šljaka, pohvalio se predsednik opštine. Urađena je, kako kaže predsednik, jedna velika saobraćajnica od 1.000 metara u Podviniku i dva prilaza koja su vezana za obdanište. Šest ulica je asflatirano u naselju Šljaka. Urađen je regionalni put od Gornje Toponice do Miljkovca, to je evropski put koji je povazao četiri sela. Završen je i put koji je koštao 240.000.000 dinara, od Velepolja do Kravlja i do granice sa Svrljigom. Grebanim asfaltom urađene su 24 ulice u ovoj opštini, a iz sredstava opštine i osam saobraćajnica od sela do crkvi i od sela do groblja.

Foto: Služba za saradnju sa medijima gradonačelnice Niša

U opštini Crveni Krst potrebno je rešiti još 96 saobraćajnica, od kojih su 44 vlasništvo grada i predsednik opštine je siguran da je sledeća godina ta kada će one biti i rešene.

“Ova opština ima 23 sela i trudi se da stvori uslove kako bi mladi ostali na selu. Zato iz budžeta izdvaja 7,7 miliona dinara i ne postoji ni jedna kulturna ili sportska manifestacija koju nisu pomogli, bilo tehnički ili finansijski”, naglasio je Milutinović i dodao:

“Posebno mi je drago što se mladi vraćaju selu, pa tako imamo velike zasade šljiva, vinove loze, oraha, badema. U Velepolju je registrovano nekoliko vinarija. Imamo i jednu zadrugu u kojoj se udružilo 28 žena iz cele Srbije i 40 hektara sa zasadom vinove loze. Naš zadatak je da zajedno sa Gradom što pre uredimo atarske puteve.”

Predsednik opštine je zadovoljan urađenim za dve godine, jer kako kaže za 10 poslednjih godina nije toliko urađeno. Ipak ističe da može i bolje.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Hvala presedniče, presrećni smo! Selo Rujnik se zahvaljuje za vodu koju će uskoro dobiti. Zanima nas kada će u selu Rujnik biti rešen problem kanalizacije. Pozdrav i sve najlepše vam želimo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com