Region

Vodopad Ripaljka sedam decnija pod zaštitom države

Jedanaesti april, Dan zaštite prirode i dan kad je pred 70 godina od kada je vodopad Ripaljka stavljen pod zaštitu države kao spomenik prirode, stanovnici Sokobanje obeležili su čišćenjem korita reke Gradašnice i izletišta pored vodopada Ripaljka.

Direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković podsetio je da se u Srbiji od 2009. godine Dan zaštite prirode obeležava 11. aprila zbog toga što je tog dana 1949. godine ondašnja FNRJ proglašeno prvo zaštićeno prirodno dobro, a to je bio upravo vodopad Ripaljka.

Fotografija: Privatan arhiva

„Ripaljku godišnje prema zvaničnoj statistici poseti 60.000 ljudi, ali prema našim procenama taj broj dostiže i 80.000. Oko 100.000 ljudi poseti Ripaljku, Ozrenske livade i Lepteriju i Sokograd“, naveo je Milenković.

On je kazao da je turistička sezona u Sokobanji već počela, a za uskršnje i prvomajske praznike Sokobanjci očekuju više od 30.000 gostiju. Milenković je rekao da će po tradiciji, opština Sokobanja organizovati 1. maja uveče koncert na trgu ispred Miloševog konaka, a ko će nastupati znaće se u ponedeljak kada bude otvorene ponude pristigle na javnom konkursu.

Prema njegovim rečima koncert 21. juna, kada Sokobanja obeležava 182 godine organizovanog turizma u tom mestu, biće održan na novoj letnjoj pozornici „Vrelo“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button