Društvo

Vode tek za lek: Meštani Malče mole medije za pomoć i nadležne za koju kap više

Voda kao luksuz u 2022. godini!

Meštani Malče kraj Niša danima ali po svemu sudeći i godinama ranije u letnjim mesecima imaju veliki problem sa snabdevanjem ispravnom pijaćom vodom. Dok jedan deo sela, Donja Malča i ima nešto vode, meštanima Gornje Malče ostaje da gledaju kako se njihove komšije iz istog sela u svojim bazenima kupaju a strukovi paradajza i paprike zalivaju vodom iz česme, koju ovi prvi nemaju ni za piće. Poslednjih dana, učestale su i kožne infekcije, zbog kako neke meštanke tvrde, neadekvatne higijene.

Meštanka Gornje Malče obratila se redakciji Niških Vesti sa molbom da se o njihovom problemu čuje, jer kako ona kaže neverovatno je da u 2022. godini oni nemaju vodu za piće, pripremenje hrane i najosnovniju higijenu.

“Danima smo bez vode. Dođe uveče nešto vode mi napunim kanistere ali je sve to nedovoljno. Primetila sam kod deteta na koži neke promene i sigurna sam da je to posledica neadekvatne higijene. Uplašena sam i besna što svom detetu nisam u mogućnosti da obezbedim ono osnovno a to je da ima vodu”, kaže čitateljka Niških Vesti koja je redakciji poslala današnji izveštaj od lekara niškog Doma zdravlja gde je odvela dete na pregled.

Ona dodaje da može i da razume da problem postoji ali ne prihvata da se, kako ona kaže, ništa ne preduzima.

“Neka neko nešto uradi za nas ovde. Donesite neke mere, zabranite zalivanje, kontrolišite ko kako koristi vodu u drugom delu Malče i molim vas pomognite nam. Za problem znaju svi i ne znam šta se čeka, da se svi porazboljevamo, možda to”, očajna je ona.

Izveštaj od lekara iz niškog Doma zdravlja; Foto: Meštanka Malče

Postojeći vodovod u Malči nije u sistemu JKP “Naissus” iz Niša, kako kaže predsednik mesne zajednice Milorad Raičević oni imaju svoje izvorište i svoj vodovod.

Raičević i sam žitelj Gornje Malče, dostavio je detaljan opis stanja na terenu. Dodaje da samo moli da se o ovom problemu priča na istinit i pravičan način.

“Želim da Vam iznesem pravo stanje seoskog vodovoda kako bi se otklonile sve nedoumice pojedinaca koji su delimično upućeni u probleme seoskog vodovoda pa tako sa svojim izjavama i dopisima blate sve redom počevši od Mesne zajednice Gradske opštine Pantelej pa i Grad Niš”, počinje email Raičević koji dalje objašnjava.

Sekundarna mreža seoskog vodovoda je postavljena davne 1973/74 godine. Mreža je sastavljena od azbestnih i pocinkovanih cevi čija je garancija od 15 do 20 godina. Navedena garancija je istekla još davnih 90-tih godina. Od tada u navedeni vodovod nije ništa ulagano da se isti dovede u bolje stanje već su samo popravljane havarije kako na sekundarnoj mreži tako i na crpnom postrojenju.

“Dolaskom nove grupe ljudi na čelo Mesne zajednice oktobra 2020. godine stavljen je akcenat prvo na vodovod da se isti dovede u stanje “upotrebljivosti” kako se ne bi dešavalo da po 20 i više dana selo nema vodu što se više puta dešavalo u proteklom periodu a to mogu da potvrde i meštani. Kada je formiran novi saziv Mesne zajednice odmah se krenulo u popravku i rekonstrukciju crpnog postrojenja koje je bilo u vrlo lošem stanju, Isto je sačinjeno od objekta, dva komandna ormara, dva motora sa pumpama i postoljem za obe pumpe. U tom momentu je bila aktivna samo jedna pumpa i motor dok druga pumpa sa pratećom opremom nije postojala jer je demontirana pre 20 i više godina kao i deo ormara u kome se nalazila automatika”, navodi Raičević.

On tvrdi da je njihovim danonoćnim angažovanjem crpno postrojenje  dovedeno u stanje kao što je i projektovano davnih sedamdesetih godina. Postavljena je druga pumpa sa pratećom opremom zamenjeni svi ventili u postrojenju kao i klapna u sabirnom bazenu, očišćene obe kaptaže i opran bazen.

“Navedeno je urađeno u prvih šest meseci novoformiranog saziva Mesne zajednice Malča a radove su izvodili članovi Mesne zajednice, jer Mesne zajednice nemaju svoj budžeta već samo sredstva za popravke i zamene delova koje smo pronalazili kod donatora a deo je ostajao i od naplate vode. Od oktobra 2020. godine pa do danas je sanirano preko 60 manjih i preko 30 većih kvarova”, precizan je Raičević za Niške Vesti.

Problem sa vodosnabdevanjem sela samo u letnjem periodu je zbog mreže koja je stara pola veka, gde ima velikih gubitaka koji se ne vide na površini zemlje zbog postavljanja bajpasova na mreži ispred vodomera (krađa vode), nenamenske upotrebe vode koja se koristi za bašte, plastenike i kućne bazene, potenciran je on.

“Sve nam ovo govori da pojedini meštani ne obraćaju pažnju da neko nema da se okupa, važno je da pojedinac polije baštu ili napuni bazen od 5m3 za decu. Više puta smo kao Mesna zajednica apelovali da se voda ne troši nenamenski naročito u letnjem periodu kada je svaka kap zlata vredna”, piše u emilu.

Još jedan problem koji je ove godine prouzrokovao česte nestašice vode su i česta isključenja struje zbog izvođenja radova na trasi puta naplatna rampa Malča – raskrsnica Prosek, pojašnjava predsednik Mesne zajednice Malča.

“Opština Pantelej kao i Grad Niš su odavno upoznati sa našim problemom i rade na tome da se pronađu sredstva za rekonstrukciju sekundarne mreže u selu gde bi se tom prilikom rešilo sve gore navedeno počevši od krađe, gubitaka i svega ostalog što nam sada pravi ogromne probleme. Sada trenutno meštani (neplatiše) duguju više stotina hiljada dinara za neplaćenu vodu što može potvrditi i JP Objedinjena naplata Niš preko koje se vrši naplata vode”, precizan je Raičević.

U poslednje dve nedelje rešavani su problemi sa strujom na crpnom postrojenju gde je izgoreo deo instalacije pa je ista zamenjena. Od danas očekujemo normalizaciju snabdevanja vode u selu, završava Milorad Raičević, predsednik Mesne zajednice Malča za Niške Vesti.

I dok odgovorni iznose detalje, meštani kažu da uvek ispadne da su oni sami krivi za sve što im se dešava.

“Mi smo u sve većem problemu. Čeka se papirologija, da neplatiše plate dugovanja, da padne kiša ili da se priroda smiluje na sve nas..vreme prolazi, dani su sve topliji a mi sa sve manje strpljenja uz novu strepnju čekamo dan koji će umesto bolesti doneti vodu”, završava razočarano meštanka Gornje Malče koja čeka satima da u balon natoči nešto vode za piće jer za nešto drugo i ne ostane.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com