Društvo

Voda će u budućnosti biti skuplja od nafte

Univerzitetu u Nišu odobreno je učešće u projektu vrednom 930.000 evra koji se odnosi na jačanje programa master studija u oblasti upravljanja vodnim resursima na zapadnom Balkanu.

Profesor Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta dr Milan Gocić je kazao da je osnovni cilj projekta edukaciju stručnjaka u oblasti vodnih resursa, s obzirom da su procene da će u budućnosti voda biti skuplja od nafte.

Procene su, dodao je Gocić, da će se voda teško nabavljati i da će biti bogata zemlja koja ima vodne resurse.

„Pored osnovnog cilja, projekat ima i specifične ciljeve a to je modernizacija postojećih i razvoj novih studijskih programa i to ne samo master već i osnovnih. U okviru projekta biće nabavljena oprema za institucije na području zapadnog Balkana. Mi smo na gradjevinskom fakultetu nabavili opremu vrednu 50.000 evra. Oprema će biti korišćena za studijske vežbe i edukaciju stručnjaka u oblasti prečišćavanja voda“, istakao je Gocić.

Prema njegovim rečima, Univerzitet u Nišu je koordinator projekta, a ukupno je 14 partnera, medju njima i Univerzitet u Beču, Aristotel univerzitet iz Grčke, Univerzitet za arhitekturu iz Sofije, Univerzitet iz Hrvatske, Norveške, Lisabona, Sarajeva, Unverzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Visoka škola strukovnih studija iz Leposavića, Univerzitet u Novom Sadu.

Projekat se, dodao je Gocić, realizuje uz podršku Evropske komisije, odnosno Erazmus programa Evropske unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com