Kultura

Vlasti Ceniću pripalo “Zlatno Gašino pero” na festivalu u Lazarevcu

Vlasti Ceniću, prosvetnom radniku i književnom stvaraocu pripalo je prestižno priznanje “Zlatno Gašino pero” 32. Međunarodnog festivala humora za decu u Lazarevcu.

Priznanje je dodeljeno za stvaralački doprinos sreći detinjstva, a njome je sagledan sveukupan rad u oblasti stvaralaštva za decu koji traje nekoliko decenija.

Nagrada će laureatu biti uručena u septembru, kada, po tradiciji, lazarevačka biblioteka “Dimitrije Tucović” organizuje festival. Ova manifestacija je, posle “Zmajevih dečijih igara”, najstariji i najprestižniji književni festival stvaralaca za decu u Srbiji.

Vlasta Cenić i Violeta Jović Foto: Facebook arhiva

Ovo je druga godina zaredom da “Zlatno Gašino pero” dolazi na jug Srbije. Nagradu je prošle godine dobila Violeta Jović književni stvaralac iz Niša. Pre nje ovo priznanje dobili su Dragan Lukić, Dobrica Erić, Moša Odalović, Gradimir Stojković, Milovan Danojlić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Vitezović i brojna druga velika imena reprezentacije književnih stvaralaca za decu.

Vlasta Cenić je ceo svoj radni vek posvećen deci. Iza njega je 37 godina nastavničkog rada i 19 knjiga, uglavnom poezije, za šta je višestruko nagrađivan. Prošle godine objavio je svoj prvi roman ”Nemoj nikad reći -kraj je”, koji je priča o jednoj školskoj godini sa porukom da “nikada ne treba reći kraj bosonogom detinjstvu, koje neumitno prolazi”.

Vlasta Cenić je jedan od omiljenih nastavnika među brojnim generacijama đaka. Predan pedagoškom radu, konstantno uči i prilagođava se tekovinama savremenog obrazovanja, što je prošle godine krunisao titulom najedukatora Srbije. Ovo priznanje je usledilo nedugo posle sličnog priznanja koje mu je dodelila Asocijacija nastavnika bivše Jugoslavije.

Vlasta Cenić, radi u osnovnoj školi ”Vuk Karadžić” u svom rodnom Doljevcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com