Društvo

Vlasnici niške Tvrdjave i privatna lica i firme

Grad Niš započeo je izradu Studije zaštite niške Tvrdjave koja predvidja i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na prostoru od 26 hektara, pošto su se pre dve i tri decenije kao suvlasnici prostora Tvrdjave, izmedju ostalih, upisali teniski i konjički klub, preduzeća “Niš-ekspres” i “Tržnica”, kao i Auto-moto društvo.

Gradska većnica Adriana Anastasov izjavila je na prethodnoj sednici veća da grad mora da razreši imovinske odnose u Tvrdjavi, u njenom užem jezgru, kao i u širem zaštićenom prostoru, ukoliko želi da radi projekte koji se odnose na taj prostor i da ih finansiraju ministarstva i strani donatori. Rekla je da sada nema načina da neki projekti budu privedeni kraju jer postoje sporni pravno-imovinski odnosi.

“Sa Upravom za imovinu radimo na definisanju svih pravno-imovinskih odnosa, a ima spornih. Tamo imamo i privatne vlasnike, grad i državu”, izjavila je Anastasov.

Ona je dodala je da je to proces koji je “možda trebalo da se uradi pre više desetina godina”.

Kazala je da će u izradi Studije zaštite Tvrdjave učestvovati Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Zavod za urbanizam, gradski urbanista i Uprava za imovinu.

Anastasov je najavila da će ovog proleća zidine Tvrdjave biti kompletno oprane, što ranije nije radjeno.

Mnogobrojni arheološki nalazi svedoče da niška Tvrdjava ima kontinuitet od oko dva milenijuma stalnog postojanja, ukupna dužina bedema Tvrdjave je 2.100 metara, a visina bedema je osam metara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Problem je vrlo jednostavno rešiv, postoje katastarske beleške ili ti knjige, pogledajte kako su vlasnici došli do imovine pa rešite jednostavan problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com