Društvo

Vlasnici benzinskih pumpi: Goriva ima, problem u niskim ograničenim maloprodajnim cenama

Vlada Srbije pokušaće danas da reši problem “zamrznutih” maloprodajnih cena evropremijuma 95 i evrodizela kako bi sprečila da pojedine pumpe zbog neisplativosti prodaje ograničavaju količine koje kupuju potrošači, saznaje danas agencija Beta.

Na niškim pumpama većih gužvi nema, a vlasnici kažu da imaju sigurne količine za narednih sedam dana.

“Juče jeste bila veća potražnja ali ništa alarmantno. Za sada je normalno snabdevanje. U narednih sedam dana imamo garantovanu nabavku i za sada je sve redovno. Mi prilikom prodaje ne ograničavamo kupce na određeni broj litara. Od jutros nemamo gužvu na pumpi i možemo da tumačimo da je interesovanje normalno”, rečeno je Srbija Vestima na privatnoj pumpi GASOIL kod Brzog broda u Nišu.

Tih vrsta goriva, kako tvrde u vladi Srbije, a i vlasnici pumpi, ima dovoljno na zalihama, ali problem je nastao što je cena sirove nafte sa oko 90 dolara po barelu skočila na 112-114 dolara, a cene evrodizela i evropremijuma u maloprodaji ograničene su pre tog poskupljenja.

Zbog toga se, trgovcima u maloprodaji, kako su naveli, više ne isplati da te vrste goriva prodaju po ograničenim cenama od 171 dinara za evropremijum BMB 95, i 179 za evrodizel.

Vlada Srbije je 10. februara donela uredbu kojom je na mesec dana ograničila dve vrste goriva evrodizela i evropremijuma na 179 dinara po litru, odnosno 171 dinar po litru.

Nabavna cena evrodizela u veleprodaji je danas 183 dinara po litru, a oni su dužni da ga prodaju za 179 dinara po litru.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić rekao je da nafte ima na zalihama za sledeća dva meseca, ali da oni očekuju da se problem razreši tako što će se doneti nove ograničene maloprodajne cene za te dve vrste goriva u kojima bi bila uračunata nova marža trgovaca jer se ona koja je obračunata kada su ograničene cene “istopila” zbog povećanih troškova nabavke.

“Pumpe koje su pokušale da ograniče prodaju te dve vrste goriva nemaju pravo da to čine. One su u ovoj situaciji samo pokušale da smanje gubitak, što nije dozvoljeno”, rekao je Rakić agenciji Beta.

Dodao je da pumpe ako im se ne isplati mogu da na određeno vreme obustave prodaju.

Rakić je rekao da Srbija od oko tri miliona tona sirove nafte, kolike su godišnje potrebe, godišnje uvozi više od dva miliona tona, a da je domaća proizvodnja oko 800.000 tona.

Istakao je da je teško proceniti šta će se dešavati na globalnom političkom i ekonomskom nivou, nakon isteka dva meseca za koja su u Srbiji obezbedjene rezerve, s obzirom na to da naftu uvozi ruska firma Gasprom.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da je trgovcima goriva postalo neisplativo da ga kupuju po visokim cenama u veleprodaji, a prodaju jeftinije u maloprodaji.

“Goriva u rezervama u ovom trenutku ima dovoljno, ali neće biti moguće prodavati ga u maloprodaji po ovim ograničenim cenama”, rekao je Atanacković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com