Društvo

Vladikin blagoslov za početak nove školske godine

Nakon Svečane Arhijerejske liturgije, molitve i priziva Svetoh duha u niškom Sabornom hramu, danas je povodom početka nove školske godine uz blagolsov  Episkopa niškog  Arsenija, u Svetosavskom domu održan prijem za  dekane niških fakulteta, direktore osnovnih i srednjih škola, profesore i veroučitelje. Prijemu je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić i načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović.

Episkop niški Arsenije se uz blagolsov i želje za srećan početak nove školske godine, posebno se osvrnuo na ulogu veroučitelja, kao posebnu vezu naše vere i crkve u vekovnom prenošenju znanja i nasledstva Svetog Save.

“Danas je veliki i blagosloven dan jer blagoslovimo naše direktore, profesore, učitelje, studente i đake, da im Bog da snage da u ovoj teškoj godini sakupe dovoljno snage i mođi i da prime blagosloveno znanje. Pozvali smo sve koji rade u prosveti da zajedno sa đacima blagoslovimo početak nove školske godine. Ovom  prilikom posebno se obraćamo onim roditeljima čija su deca ove godine pošla u školu sa željom da rezultati budu bolji i da se  izborimo sa svim nedaćama”, kazao je otac Branko Cincarević, starešina Sabornog hrama.

On je dodao da već punih deset godina na ovaj način crkva blagosilja početak nove školske godine i okpulja zaposlene u obrazovanju mladih.

“To je obično prva ili druga nedelja u okrobru pa i ove godine imamo na jednom mestu sabrane sve misleće ljude grada”, kazao je otac Cincarević i pručio da se najbolji razultati u sticanju znanja postižu kada đaci slušaju svoje nastavnike i roditelje, a da narod sluša crkvu a na taj način sačuvamo nađu državu,  majku Srbiju, kako bi se izborili sa svim ovim iskušenjima.

Prijemu su prisustvovali i direktori osnovnih i srednjih škola.

“Sva podrška i Pravoslavne crkve i svih drugih institucija nama koji radimo u prosveti ali i roditeljima naših đaka pa i deci je jako značajna. Škola na čijem sam čelu i  ne počinje školsku godinu bez blagoslova našeg paroha Branka Cincarevića. Za nas je ovaj dan jako važan jer nam daje veliki podsticaj i snagu, ali i vraća entuzijazam koji je u ova teška vremena posustao kod nas, prosvetnih radnika”, kazala je Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

Prema njenim rečima od 2000.godine u  školama je konstantno zastupljena i verska nastava.

 “Deca se opredeljuju za versku nastavu, interesovanje postoji ali je za interesovanje potrebno zainteresovati i roditelje i učenike. Potrebno ih je na pravi način upoznati od kakvog i kolokog je značaja verska nastava da bi se roditelji odlučili za ovaj predmet koji je izborni”, kazala je Tričković.

Dodala je da je ova školska godina počela sa velikim izazovima.

Foto: V.P.

“Školska godina je počela tako što smo se prilagođavali iz  dana u dan epidemiološkim uslovima. I dalje radimo po modelu jedan  i dalje smo u zelenoj zoni. Časovi traju 45 minuta uz  poštovanje svih epidemioloških mera”, istakla je direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com