Društvo

Vladika Arsenije uručio dukate u crkvi Svetog Pantelejmona (FOTO)

U porti hrama Svetog Pantelejmona je treću godinu za redom organizovano polaganje badnjaka i lomljenje česnice u kojoj su se nalazile ikonice koje su građanima koji su ih pronašli donele dukate. Prva se sa ikonom Svete Bogorodice koju je pronašla u svom parčetu česnice javila Marija Janković a potom i Svetlanka Petrović. Njima je dukate uručio vladika niški Arsenije koji je prisustvovao i liturtgiji i paljenju badnjaka.

“Nisam očekivala da dobijem dukat, ali sam presrećna zbog toga. To je znak da će moju porodicu cele godine pratiti zdravlje i sreća što je i najvažnije, a dukat sam namenila svojim ćarkicama”, kaže Marija i dodaje da svake godine dolazi na Badnje veče u hram Svetog Pantelejmona, ali i da je to crkva u kojoj su krštena njena deca. “Ovo je radost i sreća za celu moju porodicu”.

Radost zbog dukata koji je dobila nije krila ni Svetlanka Petrović. I ona redovno dolazi tokom cele godine u crkvu, a sada je, kaže, dobila i nagradu.

“Dukat koji sam izvukla namenila sam unuku jer sam na njega pomislila kada sam uzela parče česnice”, kaže ova Nišlijka. “On je moja sreća i sreća cele moje porodice”.

Treći dobitnik zlatnika se nije pijavio, a sveštenstvo crkve čuvaće dukat do njegovog dolaska jer postoji mogućnost da je neko od građana parče česnice sa ikonicom u njemu odneo kući ne razlomivši ga.

Ovo je treći put zaredom kako rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslavlja Badnji dan na ovaj način. Porta Crkve Sveti Pantelejmon je bila prepuna građana koji su najpre prisustvovali prazničnoj liturgiji, a potom i polaganju badnjaka i lomljenju česnice. Nije izostao ni vatromet koji je kao i uvek najviše rdosti izazvao kod dece.

Svečanoj liturgiji, polaganju badnjaka i lomljenu česnice prisustvovali su vladika niški Arsenije, pomoćnik gradonačelnika Niša dr Saša Živić, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković i predstavnici Vojske Srbije.

“Naša želja je bila da što više sugrađana dođe u portu crkve i sa nama i sveštenstvom obeleži ovaj praznik i da se na ovaj način polako vraćamo svojim korenima i veri zajedno sa našom crkvom i sveštenstvom”, kazao je Bratimir Vasiljević predsednik opštine Pantelej. “Posebno nas raduje što u porti crkve ima sve više dece”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com