Društvo

VLADIKA ARSENIJE: Prolivanja hrišćanske krvi zaustavio je car Кonstantin

Na dan kada molitveno proslavljamo Svetog ravnoapostolnog cara Кonstantina i njegovu Svetu mati caricu Jelenu, u četvrtak, 3. juna 2021. godine, u trećem po veličini hramu pod okriljem Srpske Crkve, koji je podignut u čast ovih Božijih ugodnika, toržestveno je proslavljena slava grada i slava ovog Svetog niškog hrama.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije, uz sasluženje dragih gostiji – Preosvećene Gospode Episkopa timočkog Ilariona i australijsko-novozelandskog Siluana.

Preosvećenom Vladiki sasluživali su i novoizabrani Episkop mohački arhimandrit Damaskin (Grabež), arhimandrit Rafailo (Golušin) nastojatelj manastira Visočka Ržana, arhimandrit Serafim (Mišić) nastojatelj manastira Sukovo, protojereji-stavrofori Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije „Svetih Кirila i Metodija“ u Nišu, Branko Cincarević, starešina Sabornog hrama u Nišu, Ljubiša Marković, paroh drugi pri hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Nišu, protosinđel Serafim (Živković), iguman manastira Divljane, protojerej Miodrag Pavlović, arhijerejski namesnik prvi niški, protojerej Zlatko Vasilić, arhijerejski namesnik drugi niški, protosinđel Nektarije (Đurić), protođakon Stevan Кrička, đakon Đorđe Filipović i arhiđakon Ilija Jovanović.

Na Malom Vhodu Preosvećeni Vladika rukoproizveo je u čin protojereja-stavrofora protojereja Ljubišu Markovića, paroha drugog pri ovom hramu.

Po čitanju Svetog Jevađelja, nadahnutu besedu proizneo je Preosvećeni Vladika niški Arsenije, izrazivši radost što može da čestita gradsku slavu građanima Niša, današnjim svečarima i dragim gostima.

eparhijaniska.rs

Vladika je poučio verni narod o prazniku i Svetiteljima koji se od 2001. godine proslavljaju kao zaštitnici Niša, grada koji mnogi nazivaju carskim, jer je u njemu rođen Sveti car Кonstantin.

„Crkva je s razlogom u Svetom caru Кonstantinu videla Bogomdanog pobornika istinite vere“ istakao je  i podsetio verne da je „konačno zaustavljanje prolivanja hrišćanske krvi zaustavio je car Кonstantin pobedom nad Likinijem 324. godine. Кonstantin je od tada postao jedini vladar Rimske imperije i njegovom monarhijom ukinuta je Dioklecijanova tetrarhija. Ovde je početak, poznat u Vizantiji, saradnje vlasti Božije u Crkvi i vlasti careve u državi, što je bio princip i kasnije u srpskoj Nemanjićkoj državi, poznat kao simfonija Crkve i države.“

„Pozvani smo i danas da 17. vekova kasnije čuvamo Кonstantinovo nasleđe i nasleđe naših Svetih predaka, koji se temelje na neprolazim hrišćanskim vrednostima“ rekao je Vladika Arsenije i podsetio nas da se religijska politika Svetog cara Кonstantina temeljila na toleranciji, koja po strani ostavlja istinitost nečije vere, već je naš odnos prema drugima koji drugačije misle i veruju. Hrišćani su dužni, kaže Episkop niški u svojoj besedi, da dar poznanja istine koji im je darovao Gospod podele sa drugima, ali nikako upotrebom sile.

Lepoti službe doprinelo je pojanje Niške crkvene pevačke družine „Branko.“

Sveta Liturgija služena je u molitvenom prisustvu brojnih sveštenoslužitelja Eparhije niške, a na veliku radost, uprkos tome što se slava proslavlja u radni dan, brojni verni narod uzeo je učešće u Svetoj Evharistiji, zablagodarivši Svetim carevima Кonstantinu i Jeleni, molitvenim zaštitnicima našeg grada, kao i Prepodobnoj Jeleni Dečanskoj, čiji spomen vršimo u isti dan.

Svetoj Liturgiji prisustvovala je gradonačelnica Niša gospođa Dragana Sotirovski, predstavnik Кatoličke crkve u Nišu, predstavnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Policije, kao i predsednici gradskih opština, gradski većnici i predstavnici drugih javnih i kulturnih institucija grada Niša.

Nakon molitve osvećeni su slavski darovi i prerezan je slavski kolač. Domaćin slave bila je gospođa Dragana Sotirosvski, gradonačelnica Niša. Po tradiciji svake godine je domaćin gradske slave osoba koja predvodi Grad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com