Društvo

Vladika Arsenije: Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koji je voleo malog i običnog čoveka (FOTO+VIDEO)

Narod niške Eparhije i građani Niša patrijarha Irineja su najbolje su poznavali i voleli, jer je Njegova svetost punih 35 godina proveo na tronu niških episkopa, istakao je u svom obraćanju vladika niški Arsenije.

 

 

“Njegovu svetost imao sam priliku da upoznam dok sam bio na mestu njegovog vikara i pune tri godine proveo na toj dužnosti i pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koji je voleo malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga koji je bio potišten i ucveljen. Patrijarh je stao sa svakim od vernika, koji je to želeo, da porazgovara”, kazao je vladika.

Svojom mudrošću, svojom smirenošću, staloženošću, podsetio je vladika Arsenije, patrijarh sprski Irinej mnogo puta je u teškim vremenima stao uz naš narod i našu Crkvu, mudro vodio brod naše crkve i u tim teškim momentima je brod srpske Crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci.

“Mi žalimo danas zbog rastanka sa našim patrijarhom i ocem, koji je imao mnogo ljubavi za svoju Crkvu i svoj narod, kojima je sav svoj život posvetio. Naročito je isticao tokom svoga patrijaraškog služenja svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji i nije i bilo dana da nije pomenuo Kosovo i Metohiju i naš narod tamo, sa bolom i sa nadom da će se nešto na bolje promeniti”, rekao je vladika Arsenije.

Episkop niški je dodao da, iako se rastaju sa patrijarhom, hrišćani veruju da je on danas na boljem mestu u Carstvu nebeskom, zajedno sa patrijarhom Pavlom, nedavno upokojenim mitropolitom Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda našega, tamo gde nema ni bola, ni tuge, ni uzdisaja.

“Mi verujemo u vaskrsenje mrtvih, verujemo u večni život. Zato je naša tuga zbog rastanka, sjedinjena sa verom i nadom i radošću da se on danas nalazi na boljem mestu u carstvu Božijem”, rekao je niški vladika.

Foto: V. M.

Eparhija niška i Niš će ga pamtiti kao čoveka plemenitog, požrtvovanog i skromnog, koji je za 35 godina ovde učinio zaista mnogo, ostavio je dubok trag.

“Naročito bih istakao 2001. godine, kada je niška Saborna crkva, nažalost izgorela, koliko je patrijarh uložio sebe da se ovaj hram obnovi i da bude i lepši nego što je bio. Hvala našem patrijarhu na svemu. Blagodaran sam Gospodu što sam imao priliku da budem pored njega, da provedem evo već šest godina kao arhijerej srpske Crkve, u saboru kome je predsedavao Njegova svetost pratrijarh srpski gospodin Irinej. Neka mu Gospod podari carstvo nebesko, neka mu je večan spomen”, rekao je vladika niški gospodin Arsenije.

U Sabornom hramu postavljena je knjiga žalosti u kojoj se sveštenstvo i vernici opraštaju od patrijarha Irineja, koji je upravo u niškoj Eparhiji proveo 35 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com