Društvo

Vladika Arsenije: Ne odričimo se puta kojim nas je poveo Sveti Sava!

U čast prvog srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve Svetog Save, u Domu vojske u Nišu je, tradicionalno pred veliki praznik, održana Svetosavska akademija.

Svečanost je otvorila Crkveno-pevačka družina „Branko“ izvođenjem numere Don Despotin, nakon čega je Vojni orkestar iz Niša pod dirigentskom palicom kapetana Dejana Đorđevića intonirao himnu Bože pravde.

Foto: Printscreen TV Belle amie

Najvažnija osobina prvog srpskog prosvetitelja Svetoga Save ispisana je na fresci sa njegovim likom u Mileševi, na kojoj je jedva uočljiv natpis „Sava bogonosni otac“.

Postoji više vrsta očinstva-porodično, društveno, naučno, a na najvišem stepenu je duhovno očinstvo, rađanje čoveka putem buđenja njegove savesti, uzdizanje njegove duhovne svesti, kroz veru, ljubav, stvaralačku snagu. Upravo je Sveti Sava onaj koji se odrekao svoje telesne porodice, postavši otac najveće porodice SPC, celog srpskog naroda, njegove države, kulture, prosvete, umetnosti, književnosti i nauke“, rekao je Episkop niški Arsenije.

Lik i delo Svetog Save predstavlja duhovnu sponu koja povezuje sve Srbe širom planete, od manastira Sv Save u Libertvilu u Americi do manastira Sv Save u Ilajnu u Australiji, od crkve Sv Save u Stokholmu do naše crkve u Johanesburgu, blagodareći osećanju da smo jedna porodica koja ima jednog duhovnog oca Svetoga Savu, naglasio je niški vladika.

Foto: Printscreen TV Belle amie

Poruka nama danas je da se ne odričemo puta kojim nas je poveo Sveti Sava i da se ne odričemo vrednosti koje nam je dao Sv Sava. Ta vrednost je Hristos, uvek nova, večna i besmrtna. Neka mu je ime večno slavljeno i proslavljeno među svima nama, da nas odgovornost prema našem svetom roditelju uvek i svagda opominje da na roditeljsku i svetiteljsku ljubav njegovu, detinjom ljubavlju odgovaramo. Da živimo svesni njegove žrtve i darova kojih nas ni danas ne lišava nego ih ostavlja u nasleđe našim pokolenjima“, poručio je Episkop niški Arsenije.

Foto: Printscreen TV Belle amie

O liku i delu Svetog Save, sa istorijskog i kulturnog aspekta, besedio je i prof. dr Radivoje Radić. Istakao je da su slavni Savini biografi Domentijan i Teodosije Hilandarac, kasnije i srpski pisci i proučavaoci srednjeg veka, ali i inostrani istraživači, ostajali zatečeni i zadivljeni ne samo raznovrsnošću Savine delatnosti, nego i sveukupnom opsegom njegovog dela. Citirajući Dimitrija Obolenskog, dugogodišnjeg profesora balkanske i ruske istorije na Univerzitetu u Oksfordu, prof Radić je rekao:

Istoričar koji pokušava da napiše biografiju slavne ličnosti srednjevekovne istorije, može se s pravom uplašiti pri pomisli na širok spektar Savinih delatnosti“.

Foto: Printscreen TV Belle amie

Svetosavskoj akademiji su prisustvovali predstavnici grada, Nišavskog okruga, vojske,  Odreda niške žandarmerije, Univerziteta i drugih važnih institucija u gradu i brojni građani.

Foto: Printscreen TV Belle amie

Akademiju je organizovala niška Eparhija i Niška crkveno pevačka družina Branko, uz podršku grada Niša i Кomande kopnene vojske.

Sveti Sava opštepoštovan i voljen

Praznik Svetog Save, osnivača autokefalne Srpske crkve i njenog prvog arhiepiskopa, koji je svojim zaslugama uveden u red najpoštovanijih svetitelja, obeležava se po tradiciji u pravoslavnim hramovima i obrazovnim ustanovama u Srbiji. Sveti Sava je imao podjednako važnu ulogu u formiranju, osamostaljenju i organizovanju Srpske crkve, ali i u usponu srpske države, književnom preporodu otvaranju škola i bolnica … Mirio je braću, zavađenu oko vlasti; mirio Srbe sa susedima i, stvarajući Srpsku crkvu, stvarao je srpsku državu i kulturu. Unosio je mir među balkanske narode i radio je na dobru svih, zbog čega je i bio opštepoštovan i voljen.

Foto: eparhija-zicka.rs

Sveti Sava je preminuo u bugarskoj prestonici Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle diplomatske misije za prijateljsku bugarsku arhiepiskopiju, koja je njegovom zaslugom dobila samostalnost. Prema zapisima tog vremena, glas o smrti svetitelja stigao je u Srbiju 27. januara, pa se SPC na taj dan seća svog prvog arhiepiskopa, u čiju se slavu služe liturgije u svim hramovima u zemlji i rasejanju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com