EkonomijaVirus Korona

Vlada Srbije će uredbom rešiti pitanje uplaćenih aranžmana za letovanje

Odlučivaće se i o đačkim ekskurzijama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana.

Ljajić je naveo da je ideja da u narednih godinu i po dana, do 31. decembra 2021. godine, oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vaučere.

„Ukoliko ne žele da iskoriste vaučere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac“, rekao je on.

 

Prema podacima Ministarstva, do kraja godine uplaćeno 480.000 aranžmana.

„Tražimo rešenje i gledamo kako druge zemlje pokušavaju da prevaziđu ovaj problem. Pripremili smo uredbu koju smo poslali na mišljenje ministarstvima i institucijama i čekamo njihove odgovore“, objasnio je Ljajić.

 

Potpredsednik Vlade je napomenuo da to sigurno nije najsrećnije rešenje, ali se čini da je jedino moguće kako bi se, pre svega, zaštitili oni koji su svoj novac uplatili agencijama.

Ljajić je ukazao na to da je bilo i ideja da se aranžmani koji su uplaćeni u inostranstvu iskoriste i ovde, međutim, taj novac su agencije već uplatile stranim partnerima, pa je za nove aranžmane u Srbiji takođe potreban „svež novac“ koji agencije nemaju.

„Zato smo izašli sa idejom od dve milijarde dinara novih sredstava za korišćenje novih 400.000 vaučera za letovanje u zemlji“, rekao je potpredsednik Vlade.

 

On je objasnio da agencije mogu da umesto aranžmana u inostranstvu ponude i aranžman u zemlji, ali je izrazio sumnju u to da će se u velikoj meri to dogoditi.

„Isto rešenje važi i za plaćene đačke ekskurzije, ali je tu lakša situacija, jer se 80 odsto ekskurzija odnosi na putovanja u zemlji, a svega 20 odsto na putovanja u inostranstvo.“

 

Trebalo da bude organizovan sastanak u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima agencija i organizatorima putovanja i ministar veruje da može da se pronađe rešenje. On je dodao da će se od situacije u vezi sa koronavirusom videti kada će se ekskurzije realizovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button