Kolumna

Vlada Jovanović, jedini živi logoraš iz Niša, održao potresno predavanje

U OŠ „Bubanjski heroji“  održano je, drugu godinu za redom, potresno predavanje Vlade Jovanovića, predsednika Udruženja zatočenika i njihovih potomaka, i jedinog živog logoraša iz Južne Srbije koji je preživeo starahote logora Crveni krst, Banjica i zloglasnog logora Mathauzen.

Logor Crveni Krst je jedinstven  po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942.godine. Jedini živi logoraš, Vlada Jovanović je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, bio je zarobljen  bez  razloga i iz Niša deportovan na Banjicu pa u zloglasni logor Mauthauzen.

Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi,” pričao je čika Vlada Jovanović.

Mauthauzen-Gusen, koji se nalazi na oko 20 kilometara od Linca u Austriji bio je klasifikovan kao logor 3. reda, što je značilo da je imao najbrutalnije moguće uslove pritvora, a u njemu je nastradalo na hiljade Srba tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

“Bio je smešten u blizini kamenoloma, gde smo mi zatvorenici svaki dan radili i nosili teške blokove uz stepenice. Čuvari su se  zabavljali terajući nas jadne i izgladnele  da se trkamo uz stepenice ili da trčimo niz stepenice, takva igra je svakodnevno odnosila živote zatvorenika,” prisećao se čika Vlada.

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu, pored žrtava iz Drugog svetskog rata,  ima žrtava i iz Prvog svetskog rata, a od 9.200 sahranjeno je 8.000 Srba.

“Srpski narod je položio velike žrtve u svim ratovima i to ne sme da se zaboravi,” istakao je profesor istorije Đorđe Bojanić, koji je organizovao ovo potresno predavanje.

Vlada Jovanović i Đorđe Bojanić

U Srbiju se, po oslobađanju, vratio sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali, nije ga prepoznao ni rođeni otac.

Vlada Jovanović zarobljen je 1944. godine u selu Kravlje i odveden u logor CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvu 33 dana. Prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore, ali je srećom preživeo.

Ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

Osnivač je Društva preživelih niških logoraša i danas ima 94 godine. Na kraju predavanja koje je trajalo više od jednog školskog časa, Čika Vlada je dobio ogroman aplauz prisutnih.

Piše: Đorđe Bojanić, prof. Istorije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com