Društvo

Vizitorski centar kod Cerjanske pećine počinje sa radom

Vizitorski centar kod Cerjanske pećine danas je i zvanično otvoren za speleologe, ljubitelje adrenalinskog sporta, ali i za sve zainteresovane posetioce i turiste.

Vizitorski centar je površine 250 m2 , izgradnja je trajala osam meseci, a finansiran je preko IPA projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom.

Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, rekao je da je Vizitorski centar značajan za razvoj regiona oko Cerjanske pećine i da će mnogo doprineti razvoju speleo turizma.

“Turisti će ovde moći da se okrepe, da dobiju sve bitne informacije o ovom kraju, da dobiju opremu sa kojom će moći da silaze u Cerjansku pećinu, da razgovaraju sa speleolozima koji su ovlašćeni za silazak u samu Cerjansku pećinu i da dobiju sve informacije vezane za pešačke ture u ovom kraju”, rekao je Parlić.

Ostalo je da se uradi još oko 300 metara puta do Vizitorskog centra, a on će biti završen početkom juna meseca, naveo je Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej.

Foto: Z. S.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, istakao je da Vizitorski centar i Cerjanska pećina imaju veliki značaj za razvoj turizma ovog kraja.

“Ono što je posebno značajno je to da je ovo još jedan projekat koji doprinosi razvoju turizma. Vizitorski centar se stavlja na korišćenje speleolozima, planinarima, turistima, putnicima. Koristiće se za pripremu za istraživanje, ulazak u pećinu, smeštaj opreme ali i edukaciju i pripreme”, rekao je Bulatović.

Cerjanska pećina nalazi se na oko 15 km od Niša i predstavlja jednu od najdužih pećina u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com