Društvo

Vitez Časnog krsta je Petar Kostić, najmlađi takmičar

U Bogojavljenskoj trci za Časni krst najbrži je bio Petar Kostić, student prve godine Mašinstva u Nišu. Temperatura vazduha je bila minus 4, a vode oko 8 stepeni. Petra su sa tribina bodrili  majka, otac i deka i kako kažu, od svoje šesnaeste godine je želeo da zapliva za Časni krst, pa mu se sada želja ostvarila i da prvi stigne do njega.

Sreća na licu Petra Kostića koji je prvi izvukao Časni krst iz čairskog bazena, dovoljno govori koliko mu ni hladna voda ni košava koja je povremeno duvala, nisu mogle ništa. Petar je sa osmehom na licu primio lovorov venac, zlatni lančić sa krstom i novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, koje mu je predao predsednik GO Medijana, Milan Krstić.

“Ovo je drugi put da plivam i prošle godine godine mi je za dlaku pobegla pobeda. To je ono što sam oduvek želeo, da dokažem sebi da mogu”, rekao je ovogodišnji vitez Časnog krsta Petar Kostić.

Petra je bodrila cela porodica. Pored njega, deka Milorad Durlević, sa suzama u očima nije skrivao ponos što mu je unuk pobedio u ovoj teškoj trci.

“Petar trenira plivanje i dobar je plivač. U ovoj trci je baš bio dobar, u startu se video da je trka njegova jer je “pobegao protivnicima”, kazao je NIškim Vestima Milorad Durlević.

Deka, Milorad Durlević

Majka, Valentina Kostić , kaže da nije baš bilo prijatno gledati dete kako se sprema po ovakvoj hladnoći za plivanje, ali dodaje da nije bilo šansi odgovoriti ga, jer se prijavljivao još kad je imao 16 godine.

“Tada su ga odbijali jer je bio maloletan, ali eto Petar je uporan, sačekao je svojih pet minuta”, kazala je Petrova mama.

Nenad i Valentina Kostić, Petrovi roditelji

Otac Nenad Kostić dodaje da su  ranijih godina pokušavali da ga odgovore, ali ove godine nisu ni probali.

” Ne znam da li znate, niko od plivača za Časni krst se nikada nije razboleo zbog plivanja u hladnoj vodi, jer to plivanje ima viši cilj”, kazao je otac Nenad.

Iz opštine Medijana, koja je 11. put organizator, navode da je i prošlogodišnje plivanje za Časni krst obeležila veoma niska temperatura, ali se u podne pojavilo sunce, a za 2015. godinu kažu, bilo je oko 10 stepeni u plusu i neobično toplo za 19. januar.

I u SC “Čair” su se namučili oko pripreme bazena za plivanje. Po rečima direktora Dragana Perića, bazen je bio pod ledom koji su morali da lome, a zatim i filtriraju vodu da bi se očistila od delova leda koji bi mogli da povrede plivače.

I još jedan zanimljiv podatak, Petar Kostić po majci ima slovenačko poreklo, dakle u vitezu Časnog krsta ima po malo i slovenačke krvi.

Ove godine takmičilo se 19 plivača, bilo je prijavljeno 30, a publici koja se na bazenu okupila u priličnom broju, opština Medijana je služila grejanu rakiju i čaj.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com