Društvo

Visokotehnološka rešenja za bezbednost saobraćaja na uspešnim primerima iz prakse

Srpsko-izraelski biznis klub i kompanija SerVision, uz podršku Naučno-tehnološkog parka Niš održali su konferenciju  Savremene tehnologije u saobraćaju”, u okviru koje su predstavljena visokotehnološka rešenja za bezbednost saobraćaja na uspešnim primerima iz prakse u Izraelu, kao i prednosti uvođenja istih u zakonsku regulativu Republike Srbije.

Ova kompanija u saradnji sa kompanijom Master Security, koja posluje više od 30 godina, sa background-om ukorenjenim u nauci, razvija proizvode u oblasti telekomunikacija, analize podataka i bezbednosti informacija, poslovnoj zajednici u Nišu pruži određena rešenja iz ovog domena i pokrene priču o otvaranju njihovog R&D centra u Nišu.

Konferenciji je prisustvovao državni sekretar Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Vukašin Grozdić, ambasador Izraela Nj.E. Yahel Vilan, gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski, počasni konzul Srbije u Izraelu i direktor predsedništva PKS u Jerusalimu.

Foto: J.M.

„Pokušaćemo da primerom njihove dobre prakse to prenesemo u naše uslove u Srbiji i time povećamo bezbednost u saobraćaju i samih učesnika u saobraćaju. Trudićemo se da budemo na nekom nivou koji je zadovoljavajući. Sigurno smo ispod proseka Evropske unije, ali ćemo sa truditi da budemo na nekom nivou koji je zadovoljavajući”, kazao je Dragan Milošević ispred kompanije Master.

Njegova ekselencija,  Ambasador Izraela Jahel Vilan izrazio je zadovoljstvo zbog toga što veliko prijateljstvo Izraela i Srbije pretvaramo u konkretne stvari.

“Srećan sam što je danas radimo deo onoga što već dugo govorim, što veliko prijateljstvo Izraela i Srbije pretvaramo u konkretne stvari koje će koristiti ljudima i iz Srbije i iz Izraela. Siguran sam da je ovo samo još jedan korak napred u ovom odnosu između nas, Izraela i Srbije“, poručuje Vilan.

Vukašin Grozdić, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, Niš vidi kao grad naprednih tehnologija.

Foto: J.M.

“Niš kao grad i ceo Univerzitet pokazuju da su nosioci aktivnosti u oblasti informacionih tehnologija.  Izrael nema mnogo prirodnih resursa, oni su shvatili da moraju da ulažu u znanje. Znanje će nam kreirati tehnologiju, tehnologija će nam omogućiti da živimo u blagostanju i da rešavamo sve probleme s kojima se suočavamo. Danas je izuzetno važna tema, bezbednost u saobraćaju. Kada vidimo statistike vidimo da one nisu slavne i da je neophodno da razmišljamo o novoj tehnologiji, koja će zaštiti naše građane, sačuvati nam živote i obezbediti bezbednije okruženje za sve naše sugrađane”, kazao je Grozdić.

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu i direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu navodi da predstavljena platforma eksplicitno i implicitno donosi bezbednosti u saobraćaju reducirajući fatalnosti u saobraćajnim nezgodama, težim oblicima povreda, odnosno invaliditeta.

Foto: J.M.

“To se postiže video-uvezivanjem na satelitske kategorije, time što se prate mimike i grimase lica, pokreti poznavanja sa naših uobičajenim procentima u vožnjama, videćete mogućnost da se ta upozorenja vozaču upućuju putem video-signalizacije i nekih mehaničkih pokreta, koji su vezani za sedište. Važno je da se naglasi da će se ovim eliminisati mrtvi uglovi, kako prednji desni, tako posebno zadnji desni. Kada govorimo o komunalnim vozilima kada govorimo u gradskom, ali ne samo u gradskom saobraćaju i imaćemo prilike da vidimo jedan patent, jednu zaista inovativnu stvar, kako se otiskom prsta utvrđuje, sa sigurnošću između 96 i 97 procenata alkohola u krvi, čime će odgovorni vozači moći sami sebe, bez potrebe da nas koriguje saobraćana policija, upozoriti. Verujemo da će u nekoj narednoj fazi biti mogućnost da onaj ko nije kadar za vožnju i ne seda za volan”, pojašnjava Nikolić.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kazala je da mi kao grad aostajemo za gradovima Evropske unije, ali svaki dobar primer, odnosno primer dobre prakse je nama jako važan.

Foto: J.M.

“Uvođenjem NiKartice, kojom naši sugrađani mogu da prate red vožnje, autobuse koji se kreću od tačke do tačke, da plaćaju kartu preko mobilnih aplikacija, sve su to mali pokušaju da se približimo savremenom svetu. Ono što Izrael daje mogućnost, posebno njihove kompanije, a naravno i srpsko-izraelski biznis klub nama omogućava da zavirimo u taj savremeni svet, da vidimo na koji način je transfer znanja prenet u privredu, jer nama je to jako važno. Ako težimo ka Evropskoj uniji, onda bi te neke standarde trebalo da pratimo. Podsetiću vas da smo ove godine kao „pametni grad“ krenuli sa „smart sistemom“, kako bismo mogli da pratimo nivo reke, saobraćajne gužve na prilazima gradu. U gradu imamo na nekoliko mesta kamere koje detektuju saobraćajne prekršaje, ali to je daleko od standarda evropskih zemalja i razmišljamo u pravcu da bi trebalo određena sredstava iz budžeta izdvajati za video-nadzor, kako za detekciju saobraćajnih prekršaja, tako i za opštu bezbednost. Imamo Naučno-tehnološki park, imamo mlade ljude koji su programeri, koji rade na ozbiljnim sistemima, tako da tu neku vrstu tranzicije bi trebalo da iskoristimo”, kazala je gradonačelnica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Došli jevreji da nam uvale neku ne primenljivu tehnologiju. Isto kao što su u ranijem periodu, Ministru VS Šutanovcu debelo naplatili onaj satelit koji nikada nije korišćen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com