Sport

Visokogorci uživali u lepotama planine Vardenik

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je organizovalo minulog vikenda, akciju na planini Vardenik, jugoistočno od Vlasinskog jezera.

„Šezdesetak planinarki i planinara iz Niša, Leskovca, Bosilegrada i Belegiša, provelo je divan jesenji dan, sa mnogo zlatnih tonova, znatno topliji od proseka, na Vardeniku, koji je najviša planina od svih koji okružuju Vlasinsko jezero. Svi oni, popeli su se na čak pet vrhova Vardenika: na vrh Veliki Strešer, koji je sa 1876 metara nadmorske visine najviša tačka Vardenika, opštine Surdulica i čitavog vlasinskog kraja, a u produžetku najvišeg grebena Vardenika, još i na Mali Strešer (1757 m), Paćin vrh (1727 m), vrh Obršina (1734 m) i vrh Perina čuka (1699 m)“, kažu iz Preslapa.

Ukupna dužina trase bila je 16 kilometara. Sve je počelo u selu Topli do, kod fabrike vode „Rosa“, na nadmorskoj visini od 1100 metara. Pre polaska na uspon, učesnici su minutom ćutanja odali poštu preminuloj Jeleni Minardi, najstarijoj planinarki na svetu. 

Trasa je, po zahtevnosti, bila podeljena u dva dela. Teži zadatak bio je popeti se na Veliki Strešer. Od fabrike vode, treba savladati bezmalo 800 metara visinske razlike, i koja god staza da se odabere, ne mogu se zaobići strme deonice. Ipak, vodički tim Planinarskog društva „Preslap“, po tradiciji, odabrao je najdužu, obilaznu stazu, koja širokom putem vodi do ulaska na greben Šiljegarnik, a posle se ovim grebenom ide do podnožja kupe Velikog Strešera. U odnosu na neke druge staze, ovde je tih strmih deonica manje.
Obično se do Velikog Strešera stiže za tri sata penjanja, a sada je vodički tim Planinarskog društva „Preslap“, zbog bezbednosti i želje da svi učesnici dostignu vrhove Vardenika, trajanje uspona još i produžio, laganim ritmom kretanja i čestim odmorima.
Prema njihovim rečima, svi su uspeli da dođu do Velikog Strešera, a za svoj trud nagrađeni su od strane prirode, kada su sa Velikog Strešera mogli da vide Vlasinsko jezero, kao na dlanu, i brojne planine na jugu Srbije, u Bugarskoj, u Severnoj Makedoniji i na Kosovu: Čemernik, Gramadu, Rudinu, Ostrozub, Tumbu, Ruj, Suvu planinu. Staru planinu, Grot, Oblik, Kukavicu, Radan, Crnook, Valoge, Glošku planinu, MIlevsku planinu, Bohovsku planinu, Izvorsku Rudinu, Čudinsku planinu, planinu Bela voda…čak i Rilu, najvišu planinu Balkanskog poluostva, i Vitošu…Šar planinu…sve do Prokletija.
Na vrhu Veliki Strešer je planinar i književnik Dragan Ćirić, pročitao odlomak iz svog stvaralaštva na dijalektu.
Posle Velikog Strešera, družina je bez ikakvih napora dosegla i preostala četiri vrha na glavnom grebenu Vardenika: Mali Strešer, Paćin vrh, Obršinu i Perinu čuku. I na Perinoj čuki, Dragan Ćirić podario je deo svog književnog opusa na dijalektu, svojim planinarskim prijateljima.

Vodički tim akcije činili su Miroslav Dokman, Branislav „Bane“ Todorović, Dragan Stevanović, Milan „Lane“ Stojilković i Nenad Aleksandrov.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com