Obrazovanje

Visoko rangiran na „Šangajskoj listi“ niški DIF izaziva veliko interesovanje budućih brucoša

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu u toku je prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita, pripremna nastava je završena, a ispiti će biti održani 29. i 30. juna.

I ove, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje za studije na ovom fakultetu, o čemu svedoči broj pristiglih prijava za polaganje prijemnog ispita koji je nešto drugačiji i složeniji u odnosu na druge fakultete.

Ove godine se za pripremnu nastavu fakultetu prijavilo 130 kandidata, isto kao i prošle godine, a prijemni ispit je polagalo 140 kandidata. Prema rečima profesora dr Tomilsava Okičića, prodekana za finansije, ove godine se očekuje između 160 i 170 kandidata na prijemnom ispitu. Kao i ranijih godina na DIF-u ima 140 budžetskih  i 55 samofinansirajućih mesta, što je 195 studenata na osnovne akademske studeje.

Prijava budućih brucoša je počela u ponedeljak, 22.juna i završava se 27. juna, dok će se prijemni ipiti održati 29. i 30. juna za osnovne akademske studije i 1.jula za osnovne strukovne studije.

dr Tomislav Okičić, prodekan za finansije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja

„Interesovanje za naš fakultet ne pada, iz godine u godinu je na istom nivou što znači da svi mi ovde radimo dobro svoj posao, da smo vidljivi i da svi oni koji se bave sportom vide sebe u akademskoj zajednici na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja“, ističe profesor dr Tomislav Okičić, prodekan za finansije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

 

„U prilog tome ide i podatak, da se fakultet nalazi između 150 i 200 mesta na Šangajskoj listi i da je jedini sa ovog prostora koji može time da se pohvali. To je samo dodatna motivacija da se u rad sa studentima ulaže još više, da se fakultet modernizuje, da prati svetske trendove“, ponosno dodaje dekan, prof. dr Milovan Bratić.

 

Studenti se prijavljuju i predaju dokumnetaciju po grupama koje su napravljene na osnovu kandidata sa pripremne nastave. Svako od njih tačno zna kada može da dođe da se prijavi i da ostavi dokumentaciju. Na ovaj način se smanjuje broj osoba koje će se u jednom trenutku naći na fakultetu i smanjuje se rizik od korona virusa uz sve mere predostrožnosti koje su već preduzete i koje se poštuju.

Broj studenata koji će polagati prijemni ispit znaće se u petak popodne i tada će biti napravljene grupe i za polaganje prijemnog ispita, a sa svim deteljima budući studenti mogu da se upoznaju na sajtu fakulteta.

Foto: DIF

Budućim studentima Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu upisuju prvu godinu osnovnih akademskih studija, a kasnije se, izborom predmeta, usmeravaju se ka sportu u funkciji zdravlja i preventive, rehabilitacije, ali je to jedinstven smer i nakon završetka studija dobija se diploma diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta.

„Školarina za jednu godinu je 100.000 dinara, ali studentima je data mogućnost da taj iznos plate u 8 mesečnih rata. Studenti koji prvu godinu upišu kao samofinansirajući mogu da steknu uslov da drugu godinu upišu na budžetu. Ista je situacija i sa onim studentima koji su na budžetu i koji, ako ne osvoje dovoljan broj poena mogu da postanu samofinansirajući. Po novom zakonu oni više nemaju pravo da budu na budžetu tako da svoje dalje školovanje moraju da finansiraju sami“, objašnjava Okičić.

Za one studente koji steknu uslov za budžetske studije država već godinama nudi određenu povoljnost, a to je se u svaku narednu godinu upiše 20 odsto budžetskih studenata više u odnosu na prehodnu.

„Naši studenti stiču znanje iz svih oblasti i stiču veštine za bavljanje treninžnom praksom, studenti po završetku studija mogu da nađu zaposlenje kako u našoj državi tako i van granica naše zemlje. Uglavnom se zaposljavaju u sportskim organizacijama , fitnes klubovima, teretanama, na bazenima, mogu da otvore svoje sportske klubove, u školama. Dosta naših studenata radi i u sportskim savezima“, dodaje.

Кako bi studenti dobili što kvalitetnije obrazovanje Fakultet sporta i vizičkog vaspitanja svoje nastavne planove i programe, ali i rad sa studentima stalno usklađuje sa svetskim trendovima.

Jedini problem sa kojim se Fakultet sporta i fitičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu trenutno suočava je nedostatak prostora. Fakultet deli zgradu sa Fakultetom zaštite na radu, a nema dovoljno ni svojih sala za praktični deo ispita. Zbog toga su su prinuđeni da studente „šetaju“ od objekta do objekta, počev od sale popularno nazvane „Šivara“ gde studenti uvežbavaju male sportove loptom, do bazena „Čair“, stadiona „Čair“ gde se koristi atletska staza.

Rešenje problema je u dobijanju sopstvene zgrade, a obećanje grada u tom smislu postoji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com