Društvo

Visibabe stigle, a sneg iščekujemo

Visibabe su nekada u Nišu cvetale krajem februara, a ove zime su se rasvetale pre Božića. Vidjaćemo ćemo ih sigurno i narednih godina tako rano, jer prema merenjima meterologa, prosečne temperature na ovim prostorima konstantno rastu počev od osamdesetih godina prošlog veka.

Minulog decembra prosečna temperatura vazduha bila je 5,8 stepeni Celzijusovih, dok je decembra 2009. godine bila 4,5 stepeni, a u period od 1961. do 1990. godine prosečna decembarska temperatura bila je 1,7 stepeni Celzijusovih.

Minuli decembar bio je izuzetno topao, a prema rečima Zorana Vasiljevića, rukovodioca Meteorološke službe Niš, ipak ovog decembra nisu izmerene rekordne temperature.

“Maksimalna temperatura 31. decembra 2009. godine bila je 22,2 stepena, dok je 31. decembra prošle godine izmereno 15,5 stepeni Celzijusovih. Maksimalna temperatura vazduha prošlog decembra bila je 18,3 stepena i izmerena je 30. decembra”, rekao je Vasiljević.

 

Foto: B.LJ.

Kako je istakao Vasiljević, cela ova zima biće toplija od “proseka”, a takve zime možemo da očekujemo i u narednom periodu. Snega će biti sve ređe.

“Ovog januara količine padavina biće veće od prosečnih. U nižim predelim kišu ćemo imati svih narednih dana, sve do 11. januara. Sneg možemo očekivati 12. i 13. januara. Temperature u okviru normale očekujemo od 11. do 18. januara, a svih ostalih dana temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine”, izjavio je Vasiljević.

 

Prema njegovim rečima, temperatura vazduha tokom februara biće viša od proseka, ali će padavina biti manje od proseka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com