Hronika

Viši sud u Nišu odbacio zahtev Kijeva za izručenje ukrajinskog obaveštajca

Nekadašnji ukrajinski obaveštajac Andrej Naumov do daljeg ostaje u pritvoru u Srbiji pošto je Vanpretresno veće Višeg suda u Nišu juče odbilo zahtev Kijeva za njegovo izručenje, potvrdili su u niškom Višem sudu.

“Predmet je nakon donošenja rešenja Vanpretresnog veća automatski upućen na dalje razmatranje Apelacionom sudu, kao višoj sudskoj instanci. Zakon ne predviđa mogućnost žalbe, već se takvi predmeti po automatizmu upućuju Apelacionom sudu”, rekao je portparol Višeg suda Miško Radivojević.

Bivši ukrajinski obaveštajac nalazi se u pritvoru od juna prošle godine i protiv njega se u Višem sudu vodi postupak za krivično delo pranje novca jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara.

Naumov se pred sudom izjasnio da nije kriv za delo za koje ga Više javno tužilaštvo tereti. On je pred sudom istakao da je novac koji je pronađen u njegovom automobilu, njegov otac pozajmio od svog poslovnog partnera u cilju širenja privatnog biznisa, ali je od toga odustao i novac planirao da uloži u kupovinu porodične kuće u Istanbulu. Na poslednjem ročištu, Naumov je tražio da njegova supruga ne svedoči pred Višim sudom u Nišu, uz obrazloženje da bi time njena bezbednost bila ugrožena. Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od naše zemlje Naumovo izručenje, a zahtevu je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen. Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj.

Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a juna je uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Ukrajinski obaveštajac je posredstvom advokata kazao da bi izručenje za njega predstavljalo smrtnu kaznu i istakao da je u Ukrajini na njega bio organizovan pokušaj atentata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com