DruštvoObrazovanje

Višenamenska laboratorijska lamela otvorena pri Elektronskom fakultetu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić svečano je otvorila danas višenamensku laboratorijsku lamelu Elektronskog fakulteta u Nišu.

Brnabić je istakla da je lamela površine bezmalo 7.000 kvadrata, a koštala je 8,1 miliona evra, s tim što je za izgradnju objekta utrošeno 7,7 miliona evra, dok je nabavka opreme koštala 400.000 evra.

“Ne postoji bolje investiran novac, nego novac investiran u znanje, u mlade talentovane ljude, obrazovanje, istraživanje i razvoj. U poslednje dve godine Vlada Srbije uložila je u naučno-istražvačku infrasturu u Nišu 21,1 milion evra. Pored višenamske laboratorijske lamele tu je i Naučno tehnološki tehnološki park. Taj novac će se višestruko vratiti Nišu i našoj državi kroz dodatu vrednost koja se tu stvara”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da Vlada Srbije duguje veliku zahvalnost Evropskoj uniji i Evropskoj investicionoj banci na pomoći u realizaciji pomenuta dva projekta.

Ona je podsetila da su 2020. godine otvorena čak tri tehnološka parka u Srbiji – u Nišu, Čačku i Novom Sadu.

“Nastavili smo da gradimo budućnost i u najtežim trenucima. Naučno tehnološkim parkovima i pratećom infrastrukturom napravili smo novu kičmu razvoja, nosilac razvoja nove ekonomije Srbije i srpskog društva. Kičmeni stub nove privrede Republike Srbije predstavlja i čitava mreža start-ap centar i biznis inkubatora širom Srbije. Sve to ide rame uz rame sa onim što smo postavili kao cilj nove Vlade, a naš osnovni cilj u ekonomskom smislz je da podižemo produktivnost i konkurentnost naše privrede”, izjavila je Brnabić.

Foto: B. Lj.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić izjavio je da će lamela stvoriti uslove za uspešan rad istraživača na projektima i u oblastima koje su od strateškog značaja za razvoj privrede i društva u Srbiji.

On je rekao da će lamela omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji rade i istražuju u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, a takodje će omogućiti povezivanje nauke i privrede.

Prema njegovim rečima u lameli će biti otvoreno više centara poput Centra za kontinuiranu edukaciju, Centr za inovacionu delatnost i Centra za transfer tehnologija i saradnju sa privredom.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je došlo vreme za novo poglavlje Elektronskog fakulteta i grada Niša.

“Nekada ste školovali mlade ljude koji su stasavali u halama Elektronske industrije pomožući svom gradu da bude grad elektronike. Danas sa vašim studentima i profesorima Niš je grad naprednih tehnologija. Naučno-tehnološki park, start-ap centar i višenamenska lamela prave iskorak u razvoju našeg grada. Oni stvaraju uslove za dolazak investitora u naš grad”, istakla je Sotirovski.

Grad Niš bio je partner u ovom projektu i veoma smo ponosni što smo učestvovali u izgradnji prateće infrastrukture.

Foto: B. Lj.

Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je ta banka finansirala izgradnju višenamenske laboratorijske lamele u okviru većeg, sveobuhvatnog ulaganja od 200 miliona evra u nauku i razvoj u Srbiji.

Negre je istakla da je Srbija jedina zemlja u ovom delu Balkana u kom Evropska investiciona banka ulaže novac u projekte kao što je izgradnja lamele i Naučno-tehnološkog parka.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar obrazovanja Branko Ružić i predstavnici gradskih ustanova i institucija. Otvaranjem višenamenske multuifunkcionalne lamele Elektronski fakultet u Nišu oboležio je 60 godina rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com