Društvo

Više od 7000 volontera angažovano putem platforme „Budi volonter“

Više od 7000 ljudi u 27 gradova i opština uključilo se u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi putem nacionalne platforme „Budi volonter“ koja je pokrenuta 24. marta. Procentualno ih je najviše u Beogradu, a najmanje u Nišu.

Volonteri su aktivni širom Srbije.
U saopštenju UNDP-a navodi se da najviše volontera ima u Beogradu 24 posto, a u Novom Sadu 15 procenata. Kada su u pitanju drugi gradovi i mesta, volontera je najviše u Zrenjaninu 7 odsto, u Subotici 6, u Kikindi i Leskovcu po 5 procenata, zatim u Pančevu, Nišu i Novom Pazaru po četiri posto.

Kao dobar primer navode Zrenjanin. Od ukupnog broja volontera u Zrenjaninu njih 220 su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, obučeni za rad u kriznim situacijama, pa pored dopremanja namirnica starijim sugrađanima, učestvuju i u dezinfekciji javnih površina.

„Zahvaljujući platformi „Budi volonter“ formirana je sigurna i bezbedna mreža volonterske podrške starijima od 65 godina, koji su u obaveznoj izolaciji, kao i drugim građanima i građankama kojima je potrebna ova vrsta pomoći“, istakao je Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri se proveravaju, sa ciljem da se spreči svaka zloupotreba.

„Кada nadležne službe odobre prijavu, podaci o volonterima se prosleđuju lokalnim samoupravama, kako bi gradski i opštinski centri mogli da ih kontaktiraju i povežu sa građanima kojima je potrebna njihova pomoć“, dodao je Jovanović.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj u Srbiji Fransin Pikap napomenula je da je povezivanjem ove platforme sa telefonskim kontakt centrom omogućena prijava i uključivanje i onih volontera koji nemaju digitalna znanja i veštine, poput onih bez pristupa internetu i starijih sugrađana.

Svi zainteresovani za volontiranje i dalje mogu da se prijave popunjavanjem prijave na sajtu: https://budivolonter.gov.rs/ ili besplatnim pozivanjem kontakt-centra COVID-19 na broj 19819, svakog dana od 8 do 22 časa.

Nacionalnu platformu za prijavu volontera „Budi volonter” realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE), u saradnji sa platformom „Srbija stvara”, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com