Društvo

Više od 5.000 zatvorskih kazni u Srbiji imalo alternativu

Istraživanje Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS) pokazalo je da je preko 5.000 zatvorskih kazni u našoj zemlji moglo da bude zamenjeno alternativnim sankcijama, rečeno je na okruglom stolu „Podrška primeni alternativnih sankcija i mera u Srbiji“ održanom u Media i reform centru.

Istraživanje CHRIS-a je takođe pokazalo da je u 2015. godini u našoj zemlji ukupno osuđeno 33.189 punoletnih lica, u 2016. godini 32.525 lica, a 2017. godine 31.759 lica.

Od ukupnog broja osuđenih lica u periodu od 2015-2017. godine, alternativne krivične sankcije i mere kreću se u rasponu od četiri do osam odsto na godišnjem nivou, odnosno najviše 10 odsto, pri čemu je najčešće izricana alternativna sankcija kućni zatvor.

Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava rekao je na okruglom stolu da je istraživanje rađeno u cilju monitoringa primene alternativnih sankcija i mera i u cilju definisanja preporuka za unapređenje primene sistema alternativnih sankcija.

„Svi podaci pokazuju da stopa kriminaliteta, nije smanjena, a osnovni cilj kaznene politike je da se smanji stopa kriminaliteta. Mišljenja smo da bi veća primena alternativnih sankcija uticala na smanjenje stope kriminaliteta. Mišljenja smo takođe da je postojeća kaznena politika dovoljno oštra, a sa većom primenom alternativnih sankcija bili bi postignuti još bolji rezultati“, istakao je Đorđević.

On je podsetio da se sa primenom alternativnih sankcija i mera krenulo pre 12 godina i dodao da postoje pomaci u njihovoj primeni.

„Jedan od ključnih problema je da donosioci odluka nisu dovoljno učinili da podrže povereničku službu, tako da smo u opasnosti da ovakvim kapacietetom povereničke službe i ovaj dostignuti nivo realizacije alternativnih mera i sankcija može da bude ugrožen. Neophodno je dodatno ojačati i podržati rad povereničke službe jer on nosi sistem alternativnih mera i sankcija“, izjavio je Đorđević.

Pravnica Mreže odbora za ljudska prava (CHRIS) Maja Kamenov izjavila je na skupu da je kaznena politika takva da se uglavnom izriču kazne zatvora i to kratkoročne do šest meseci.

“Jedna od kazni koja se preporučivala, koju naši sudovi nisu u većoj meri izricali je uslovni otpus sa zaštitnim nadzorom. To bi bila odlična alternativna sankcija upravo kod onih kratkoročnih sankcija koje se u našoj zemlji najčešće izriču”, izjavila je Kamenov.

Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS) uradila je istraživanje o primeni alternativnih mera i sankcija u Srbiji u okviru istoimenog projekta koji je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglim stolovima održanim u Beogradu i Nišu, a CHRIS će ih predstaviti i u Valjevu, Negotinu, Novom Pazaru i Vranju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com