Virus KoronaZdravlje

Više od 40 pozitivnih u psihijatrijskoj bolnici

Kon: Slučaj sa Gerontološkim centrom imaće i već ima uticaja na ukupno stanje u zdravstvenom sistemu Niša

Slučaj sa Gerontološkim centrom imaće i već ima uticaja na ukupno stanje u zdravstvenom sistemu Niša, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je danas saopštio da je u Nišu i u mestima oko Niša virus aktiviniji. Potvrđena prisutnost je i do 50% kod ukupno testiranih te se tako vidi da je aktivnost koronavirusa veća. Zdravstveni sistem u Nišu jeste opterećen.

“Samo punjenje KC Niš sa obolelima iz Gerontološkog centra dodatno je opterećenje za kapacitete. Zdravstvenom osoblju u Nišu nije lako, ima 377 kovid pozitivnih pacijenata. U Kliničkom centru je na respiratoru 18 ljudi i svi su u rizičnom stanju. Uskoro ćemo imati redovniji podatak koliko je njih skinuto sa respiratora i koliko je njih počelo da diše svojim plućima” rekao je dr Kon.

Osim u domove za stara lica u Nišu, virus je ušao i u Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica“. Neki rezultati su stigli, a neki se još čekaju.

“Poslednjih dana se radi intenzivno epidemiološko istraživanje. Tu ima više od 500 pacijenata i 400 zdravstvenih radnika. Sprovodi se masovno testiranje zaposlenih i pacijenata, za sada je više od 40 osoba pozitivno. Sprovode se mere izolacije da se ne bi širila infekcija”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Epidemiolozi kažu da su svaka nedelja i svaki dan ključni sve do momenta kada ukupan broj novootkrivenih bude jednak nuli. Stav za Uskrs struka nije promenila.

“Svi se radujemo Vaskrsu, ove godine je specifična situacija. Stav struke je jednoglasan i jasan. Bilo kakvo okupljanje i ponašanje za rizik nastanka infekcije predstavlja rizik po zdravlje. Nemamo kompromisa iako nam je posebno sada potrebno vere, snage i volje da se kolektivno ponašamo kako je najbolje za nas”, kazala je dr Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 9 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 94. Procenat smrtnosti u ovom momentu je 2,1.

Smrtnost prema staronsnim grupama u Srbiji:
Stariji od 80 godina – 15
Od 70 do 79 godina – 13
Od 60 do 69 godina – 29
Od 50 do 59 godina – 15
Od 40 do 49 godina – 12
Od 30 do 39 godina – 1

Najmlađa osoba koja je u našoj zemlji, prema zvaničnim podacima, umrla bio je muškarac 1983. godište.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com