Društvo

Više od 1.000 gradjana potpisalo peticiju protiv izgradnje parkinga pored škole

Više od 1.000 gradjana potpisalo je do sada onlajn peticiju protiv izgradnje parkinga kod Osnovne škole „Sveti Sava“ u Nišu, a pokretači peticije najavljuju da će uslediti i protesti ukoliko se gradnja parkinga sa 200 parking mesta nastavi.

„Mi za sada sakupljamo potpise i pratimo šta će se dalje dešavati u dvorištu škole. Ukoliko vidimo da peticija nema efekta i da se radovi nastavljaju organizovaćemo proteste. Gradjani tako nešto već predlažu, ali smo za to da najpre pokušamo da dogovorom sa gradom rešimo problem“, kazale su Nišlije koje su pokrenule akciju potpisivanja peticije.

Dodali su da je zahtev gradjana da na tom mestu, kao nekada, ponovo bude park. Prema njihovim rečima, pripremni radovi na izgradnji parkinga u školskom dvorištu krenuli su bez ikakvog obaveštenja, čime je grad prekršio zakon.

„Ne postoji tabla koja je po zakonu obavezna na gradilištu kad se izvode bilo kakvi radovi. Sa tog prostora su uklanjani električni stubovi, a da roditelji čija deca pohađaju školu ‘Sveti Sava’ nisu znali, a ni škola nije o tome obaveštena. Nastavnici su sami sklanjali decu od ograde kada su radnici uklanjali stubove“, kazali su pokretači peticije.

Oni su podsetili da je na prostoru na kojem se planira gradnja parkinga ranije nalazio park sa poligonom za obuku biciklista, a potom je taj prostor oduzet školi i dat privatnom licu za izgradnju terena za tenis.

„Izgradnja parkinga značila bi dodatno zagadjenje vazduha, koji je u Nišu već veoma zagadjen. Na nedavnom krosu u Lazarevcu više učenika se onesvestilo jer su su trčali u vreme kada je vazduh bio veoma zagadjen. Izgradnjom parkinga došli bi u situaciju da naša deca rade časove fizičkog uz izduvne gasove brojnih vozila“, rekli su pokretači peticije.

Prema njihovim rečima, ideja grada o humanitarnom parkingu je dobra, ali ne treba da bude realizovana u dvorištu škole. Pohvalno je, dodali su, što „Parking servis“ hoće da izdvoji novac za lečenje bolesne dece, ali mogu da za tu namenu koriste parking mesta koja već postoje u gradu, a ne da se zbog toga betonira školsko dvorište. Oni su pozvali građane da se priključe akciji potpisivanja peticije putem linka https://www.peticije.online/peticija_protiv_izgradnje_parkingu_kod_o_sveti_sava_u_niu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na poslednjem zasedanju Skupštine grada odbacila mogućnost izgradnje parka pored škole „Sveti Sava“.

„Park će biti na jednom drugom mestu i to naši urbanisti rade. Tu će biti humanitarni parkign. Novac koji će se naplaćivati neće ići u budžet grada ili ‘Parking servisa’ već za bolesnu decu“, istakla je Sotirovski.

Ona je istakla da se radi o delu grada koji je gusto naseljen i u kome postoji problem sa parkiranjem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button