Virus KoronaZdravlje

VIRUSOLOG NAJAVLJUJE NOVI SOJ VIRUSA KORONA. Lambda soj je moguć u Srbiji

Virusolog Ana Gligić smatra da će pre ili kasnije i u Srbiji biti registrovana opasnija lambda varijanta koronavirusa, ali ne očkuje jači udar kovida u budućnosti, jer podaci o bolničkim pacijentima ukazuju da su vakcine efikasne.

Gligić je za Novosti rekla da je lamda varijanta sa tri mutacije na spajk proteinu, zbog kojih je zaraznija i otpornija na antitela, otkrivena do sada u 30 država i da je u nekom trenutku možemo očekivati u Srbiji, ali ne deli projekcije većine epidemiologa u državi da bi korona mogla da udari jače nego do sada, već je na osnovu dosadašnjeg višedecenijskog virusološkog iskustva mišljenja da bolest ipak slabi.

Bez obzira na sve nepoznanice o koronavirusu i posle godinu i po dana od početka pandemije , podatak da je 90 odsto obolelih od kovida na bolničkom lečenju nevakcinisano dovoljno govori da vakcine rade, smatra nekadašnja direktorka Nacionalne referentne laboratorije za variolu i druge viruse.

Ona je mišljenja da, ako se uzme broj zaraženih od početka epidemije i 50,2 odsto vakcinisanih među odraslom populacijom koji su primili bar jednu dozu, to predstavlja visok kolektivni imunitet na koronu, a pošto delta soj u većini slučajeva proizvodi lakšu kliničku sliku sve ukazuje da virus slabi, ali ima veću prenosivost.

Teže forme bolesti se razvijaju samo kod nevakcinisanih i zato nam nije potrebna treća doza vakcine, već treba poraditi na tome da što više ljudi bude imunizovano sa prve dve, zaključila je Gligić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com