Obrazovanje

Virtuelna analitička hemija najbolja inovaciona ideja u 2020. godini

Tim Gimnazije „9. maj“ iz Niša, u sastavu Mila Projović, Stefan Mitrović i Luka Pavlović, zajedno sa svojom profesorkom Aleksandrom Gošnjić Ignjatović, pobednik je republičkog takmičenja u oblasti inovativne ideje. Pobednike je u Gradskoj kući primila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja im je čestitala na velikom uspehu i najavila da će naučni podmladak imati punu podršku Grada Niša.

Oni su osmislili virtuelnu hemijsku laboratoriju i pobedili u konkurenciji 88 škola iz Srbije na takmičenju koje traje godinu dana. NJihov cilj je, kako su rekli, da njihov softver bude uveden u obrazovni sistem.

„Ovo takmičeje se održava od 2005.godine, a naši đaci su ove godine osvojili prvu nagradu.To je značajan uspeh za našu školu. Prepoznali smo potrebu mladih ljudi da se bave inovacijama, da nešto pronađu, donesu nešto novo i ppokažu preduzetnički duh. U poslenjih godinu dana osvojeno je dosta nagrada u ovoj oblasti ali je ovo jedna od najznačajnijih“- kaže profesorka Aleksandra Gošnjić Ignjatović.

Član tima Stefan Mitrović dodaje.

„Takmičenje je održano onlajn i u početku smo imali treninge kako bi smo bili spremni za finalno takmičenje.Na treninzima smo istraživali tržište, kupce, šta je to novina, određivali smo uslove. Kasnije smo to prezentovali u konkurenciji timova iz cele Srbije“- kađe Stefan Mitrović.

Da pokrenu ovakvo istraživanje na profeosre i učenike je uticala činjenica da škole u Srbiji nemaju dovoljno mogućnosti za oglede iz hemije.

Foto: V. P.

„Laboratorije nisu dovoljno dobro  opremljene i to nas je naveli na ideju da pronađemo softver koji će omogućiti učenicima lakši pristup hemiji i da oni na zanimljiv način uče hemiju.Izabrali smo analitičku hemiju jer je to deo hemije koji na slikovit način može da se prikaže.To je oblast koja lako može da se prenese u virtuelni svet. Softver je namenjen učenicima srednjih škola“- objašnjava profesorka Aleksandra Gošnjić Ignjatović.

Stefan dodaje da je njihova ideja da softver počne da se koristi u školama. Za sada samo jedno odeljenje može da uđe u laboratoriju i da radi vežbe. Na ovaj način situacija se menja.

„Sada učenici i kod kuće mogu da vežbaju zadatke u vidu ogleda i samim tim imaju neku interakciju sa hemijom“- dodaje Stefan.

Mila Projović naglašava da hemija može da bude jako interesantna.

„Analitička hemija je definitivni najzanimljiviji deo hemije, vizuelna je i lako kože da se prebaci u virtuelni svet što smo mi uradili“- kaže Mila. Finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u kategoriji Inovativne ideje – u podkategorijama najbolji Srednjoškolski i najbolji Studentski tim, poleki je decembra 2019.godine i održano je preko platforme Zum.

Timovi su se predstavili trominutnim prezentacijama o tehničkim i poslovnim aspektima invencija, a žiri je nakon svake od prezentacija imao mogućnost da postavi pitanje i oceni dobijene odgovore. Drugi deo finala, kome su prisustvovali svi članovi i mentori finalista, kada je na Zumu nastala ozbiljna gužva, po jedan predstavnik je ispričao zlatni minut, što je bila prilika za dobijanje dodatnih bodova od žirija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com