Društvo

Violeta već šest godina u mraku izrađuje najrazličitije rukotvorine

Violeta Stojiljković (58) i njen suprug već šest godina žive u mraku pošto im je Elektrodistribucija isključila struju, ali nju to ne sprečava da izradjuje najrazličitije rukotvorine – suvenire, narodnu nošnju, etno torbe, ikone i slike.

Stojiljković je redovna učesnica etno izložbi u Nišu, ali i u drugim krajevima naše zemlje, a za svoje radove je do sada osvojila brojne nagrade.

“Nagrade na izložbama i sličnim manfiestacijama osvajala sam pre svega etno torbama, ali i lejkama i drugim suvenirima. Jednu nagradu za etno tašnu osvojila sam i u Madjarskoj”, rekla je Stojiljković.

Foto: B.LJ.

Ona je kazala da je još u osnovnoj školi volela da se bavi ručnim radom, i taj talenat joj se isplatio kad je ostala bez posla.

“Morala sam nešto da radim bismo preživeli, pa sam onda počela da šijem različite stvari i prodavala ponešto od ručnih radova. Puno vremena i sada posvećujem različitim rukotvorinama iako sam se u medjuvremenu prekvalifikovala i zaposlila kao negovateljica u staračkom domu”, rekla je Stojiljković.

Foto: B.LJ.

Kazala je da joj je veoma teško da radi uz svetlost sveće ili lampe, ali da je “ljubav prema ručnom radu jača od mraka”.

“Isključili su nas sa mreže jer smo navodno skinuli plombu sa strujomera. Sa Elektrodistribucijom smo se godinama sudili i sud je doneo presudu kojom nas je oslobodio svake krivice. Medjutim, posle šest godina, sud se oglasio nenadležnim za naš slučaj, tako da smo definitivno ostali bez struje”, izjavila je Stojiljković.

Dodala je da ponovno priključenje struje po uslovima koje sada postavlja Elektrodistribucija zahteva mnogo para, a ručni radovi kod nas nisu tako cenjeni, tako da i kada bi prodala sve što je za poslednjih desetak godina uradila, ne bi mogla da sakupi dovoljno novca.

Foto: B.LJ.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com