Kultura

Violeta Jović dobitnica književne nagrade „Brana Cvetković“

Violeta Jović književnica iz Niša dobitnica je nagrade „Brana Cvetković“ za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu.

Nagrada je uručena na završnici Četvrtog literarnog konkursa koji je organizovao Dečiji kulturni centar Beograd.

U okviru svečanosti predstavljeno je književno stvaralaštvo Violete Jović, posebno one pisane za decu i mlade.

Violeta Jović se pisanjem bavi gotovo celog života. Do sada je objavila nekoliko desetina naslova, a pored romana pisanih na književnom jeziku, posebno se ističu dela nastala na dijalektu svrljiškog kraja odatkle potiče.

Počela sam da pišem vrlo rano. Najpre sam pisala na književnom – srpskom standardu, jer sam smatrala da tako treba. Tako su nas učili u školi, a ja sam smatrala da biti pismen znači znati pre svega sopstveni jezik. Prvu književnu nagradu dobila sam sa 10 godina iz ruku Dobrice Erića i tada sam saznala da su pisci čija dela čitamo u čitankama i lektirama obični, divni ljudi sa kojima je lepo razgovarati, a ono što čitamo jesu njihove misli koje su zapisali. Pisanjem na dijalektu sam počela da se bavim kasnije“, izjavila je ranije Violeta. 

„Pismo sa Meseca“, „Sunčev vez“, „Radovanje i igranje“, „Kad zatvorim oči“, „Neke važnije stvari“, „Ja sam samo pesma“, „Svitac u očima“, (nagrada Večernjih novosti “Gordana Brajović” za najbolju knjigu za decu i mlade u 2012. godini), „Šašava vila“, samo su neki od naslova knjiga za decu i mlade iz Violetine kuhinje. 

U završnici Konkursa “Moj smešni svet” nagrađeni su osnovci iz Srbije, Republike srpske i Makedonije koji su poslali svoju poeziju i prozne tekstove. Među nekoliko stotina radova, žiri je nagradio tridesetak najboljih u konkurenciji učenika od prvog do četvrtog, i od petog do osmog razreda. Dodeljeno je nekoliko specijalnih nagrada za doprinos vedrini stvaralaštva, za dramski tekst i tri grupne nagrade. 

Među najboljima sa teritorije Školske uprave Niš, nagradu za poeziju u konkurenciji mlađih osnovaca, dobila je Nina Kocić, učenica četvrtog razreda OŠ “Đura Jakšić”, Jelašnica, odeljenje u Proseku.

Sve radove ocenjivao je stručni žiri kojim je predsedavao Slobodan Stanišić istaknuti dečiji pisac. 

Četvrti literarni konkurs „Moj smešni svet“, Dečijeg kulturnog centra Beograd, posvećen je piscu Brani Cvetkoviću.

Brana Cvetković (1874 – 1942) bio je glumac, reditelj, upravnik pozorišta, scenograf, karikaturista, ilustrator, dečji pesnik, pripovedač i prevodilac. Objavio je samo jednu knjigu „Brana za decu u reči i slici“ na izmaku 1934. godine.

Branislav Cvetković je jedan od pokretača „Politike za decu“ u kojoj je radio celu jednu deceniju pred Drugi svetski rat i jedan je od najproduktivnijih pesnika u srpskoj književnosti za decu prve polovine dvadesetog veka.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com