Društvo

Vinča i niški Prirodno-matematički fakultet jedni drugima “pružili ruku”

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, ubuduće će sarađivati. Ova saradnja doneće puno niškim “prirodnjacima” kako studentima tako i profesorima ovog uspešnog niškog fakulteta.

Sporazum obuhvata razmenu iskustava, naučnih i stručnih informacija, realizaciju naučnoistraživačkih i drugih projekata u oblasti zaštite životne sredine i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Biće nastavljena saradnja u oblasti primene nuklearnih i drugih tehnika u istraživanju procesa erozije i redistribucije sedimenata uspostavljena tokom realizacije projekta “Strengthening the Capacities for Soil Erosion Assessment Using Nuclear Techniques to Support Implementation of Sustainable Land Management Practices” (IAEA SRB5003), čiji su koordinatori dr Snežana Dragović, Institut za nuklearne nauke “Vinča” i dr Milan Đorđević, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu.

Multidisciplinarnost istraživačkih timova i zajedničko korišćenje i održavanje opreme donirane partnerskim institucijama u okviru tekućeg projekta doprineće održivosti projektnih aktivnosti i njihovom usmeravanju ka razvoju novih metodologija za konkretnu primenu u oblasti održivog upravljanja zemljištem i vodom i zaštite životne sredine u celini.

Sporazum o saradnji potpisali su prof. dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i prof. dr Perica Vasiljević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com