Društvo

(VIDEO) Zavod za transfuziju: Nema bojazni od nestašice krvi

Niški Zavod za transfuziju trenutno raspolaže stabilnim zalihama, a zaposleni u ovoj ustanovi tokom decembra meseca prošle godine, intenzivirali su svoj rad, saopštio je danas Dr Slađan Stojanović, načelnik Službe za prikupljanje, testiranje i obradu krvi.

“Raspolažemo stabilnim zalihama i najvažnije je da pacijenti ne čekaju neophodne inervencije. Iako su zalihe stabilne, krv je neophodno zanavljati jer ona ima svoj rok trajanja, posebno neke komponente, poput trombocita koji mogu da traju, u najboljem slučaju svega sedam dana. Nema bojazni od nestašice krvi, bar na teritoriji našeg Zavoda”, poručuje dr Stojanović.

Svi koji žele da dobrovoljno daju krv, to mogu da učine u prostorijama Zavoda svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 7 do 14 sati.

Predsednik Skupštine grada doc. dr Boban Džunić, višestruki davalac, i ovog puta rado se odazvao akciji.

“Dobrovoljno davanje krvi je zaista human gest svakog čoveka i preko je potrebno da svako od nas shvati da naše malo nekom znači puno. Rezerve jesu stabilne, ali je potrebno svakodnevno ih obnavljati. Ovo je još jedan primer dobre prakse, saradnja sa lokalnom samoupravom i Zavodom za transfuziju krvi. Iskoristio bih priliku da pozovem sve Nišlije i apelujem na njih da onda kada mogu i kada njihovo zdravstveni stanje to dozvoljava da dođu i daju krv”, istakao je doc. dr Džunić.

Boban Miletić, navodi da se odaziva akciji isključivo iz humanih razloga kako bi pomogao onima kojima je to potrebno i učinio dobro delo.  Do sada je to učinio ukupno šest puta, ali tu ne planira da stane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Zavod za transfuziju krvi formiran je 1945. godine, prvobitno u okviru Vojne bolnice, i pokriva 9 okruga, 16 opštih bolnica i niški Univerzitetski klinički centar.

Podsetimo, prošle godine niški Zavod imao je 27.000 davanja što je najviše od kada postoji, čime je postavljen novi rekord.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com