DruštvoStari Niš

(VIDEO) ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU: Ovde je bio centar antičkog Naissusa

Građevina pod svodovima, bazilika i ulica čine jedinstven prostorni ambijent na centralnom platou antičkog carskog Naissa. Reč je o javnom, reprezentativnom delu antičkog grada, sa svim osoinama koje odlikuju kasnoantičku-tetrarhijsku arhitekturu.

“Upravo na ovom mestu gde je danas možda centar Niške tvrđave, nalazio se centar antičkog Naissusa. Ovaj objekat zovemo “objekat pod svodovima”. Kada je objekat otkriven, na svetlost dana izašli su svodovi koji su i danas vidljivi. Nedaleko odavde pronađeni su ostaci antičke ulice koja je vodila sever-jug, a kada neka ulica vodi u tom pravcu znamo da je glavna ulica. Nažalost istraživanja nisu mogla da krenu dalje, kako bi imali više saznanja”, istakao je istoričar Vladimir Jovanović i dodao da zemlja ispod nas krije mnoga blaga i uspomena na preko 2000 godina istorije antičkog Niša.

Objekat pod svodovima, pozicioniran na centralnom platou Niške tvrđave, otkriven je 1982. godine. Radi se o kompleksu građevina istraživanih u periodu od 1982. do 1985. godine. Na istraženom prostoru otkrivene su četiri veće prostorije zidane od opeke.  Sve su međusobno povezane.

Trobrodna bazilika je smeštena uz ulicu, tačnije između ulice i objekta pod svodovima. Dekorisana je mozaicima, freskama, kao i stubovima sa kompozitnim kapitelima.

Veća istraživanja na ovom objektu još nisu izvršena.

Tekst je deo projekta “Šetnja kroz Nišku tvrđavu”, koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za društvene delatnosti na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2023. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com