Društvo

Roboti, dronovi i epruvete na Sajmu profesionalne orijentacije u školi Vožd Karađorđe

Osnovna škola Vožd Karađorđe organizovala je danas Sajam profesionalne orijentacije za učenike sedmog i osmog razreda, ne samo svoje škole.

Na Sajmu profesionalne orijantacije našli su se osmaci ali i đaci sedmog razreda svi obližnjih škola, koji su danas obišli štandove srednjih stručnih škola. Tiskali su se učenici da pogledaju baš svaki štand gde su se predstavljale  škole, negde se zadržavali duže, pored nekih samo projurili.

Petnaest srednjih škola predstavilo se na sajmu gde je cilj bio približiti zanimanja i smerove budućim srednjoškolcima kako bi im pomogli da odaberu ono najbolje za sebe.

Uzimali su đaci prospekte, raspitivali su se o smerovima dok su se dečaci i zabavili vožnjom robota koje je donela Mašinska škola.

Osnovna škola Vožd Karađorđe već ima praksu u organizaciji ovakvih sajmova, i pokazalo se da učenicima ovo sve puno pomaže, rekla je za Niške Vesti Milena Kostić, direktorka ove gradske škole koja ima vekovnu tradiciju.

“Imamo danas ovde učenike iz okolnih škola koji su došli u velikom broju da posete sajam. Mislim da je ovo korisno prilikom izbora zanimanja. Mi imamo tim koji radi u okviru škole, tim za profesionalnu orijentaciju koji je sajam organizovao u našim uslovima”, rekla je Kostić.

Svaki nastavnik je u obavezi da na času redovne nastave predstavi po nekoliko zanimanje u toku školske godine, to je planirano godišnjim planom rada.

“Ovo je nešto što će ih konkretno upoznati sa smerovima i profilima u okviru srednjih škola koje im se nude. Nisu ovde sve srednje škole, izostaju neke stručne. Đaci mogu i sami da odu kod njih a mogu i preko sajta da se interesuju”, kazala je Milena Kostić, direktorka Osnoven škole Vožd Karađorđe.

Ostaje da deca razmisle šta žele, ali će veći problem narednih meseci imati roditelji da usklade želje svoje dece sa sopstvenim stremljenjima, željama i nadanjima.

Završni ispit biće sproveden 17, 18. i 19. juna. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a konačni 24. juna.

Liste želja đaci će popunjavati 25. i 26. juna elektronski na portalu ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula. Detaljan kalendar obaveza možete pogledati na sajtu mojasrednjaskola.rs.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com