# IstaknuteDruštvo

(VIDEO) Prosvetari protestovali, traže veće plate i veću bezbednost

Više stotina prosvetnih radnika iz Niša, Pirota, Prokuplja, Bele Palanke i drugih mesta na jugu Srbije protestovalo je danas ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište Školske uprave u Nišu, tražeći bolji položaj, veću bezbednost i veće plate zaposlenih u školama.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić rekao je na protestu da je Vlada obećala izmenu Krivičnog zakonika, ali da taj zakonik još nije ušao u proceduru za izmenu.

„I ova školska godina je počela sa nemilim događajima. Imali smo napad na nastavnika koji je zadobio fizičke povrede. Stalno se u školama dešavaju razni incidenti, ali vlast i dalje ćuti“, rekao je Ćirić.

On je kazao da se izmene Krivičnog zakonika treba da poboljšaju bezbednost prosvetara i pooštre kazne za napade na prosvetne radnike.

„Tražimo status sličan statusu advokata, koji podrazumeva zaštitu prosvetnog radnika na poslu i na putu od posla do kuće. Tražimo da kazne budu drastične, da prestupnik može da ode u zatvor od tri do osam godina, u zavisnosti od učinjenog dela“, istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, prosvetari ne žele uopšte da pregovaraju o predlogu da plate nastavnog osoblja budu povećane 12 odsto, a plate nenastavnog osoblja osam posto, jer takav predlog unosi razdor među zaposlenima u školama.

„Tražimo da plate prosvetnih radnika dođu do prosečnih u republici. Sa ovim odnosom prema prosveti sumnjamo da bi do toga došli i do početka naredne školske godine“, izjavio je Ćirić.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

On je kazao da je u Nišu danas nastavu obustavilo više od 50 osnovnih i srednjih škola, što je više od 90 odsto škola u tom gradu.

„Vlada ima rok do 2. oktobra da preispita svoje odluke. Ukoliko nema adekvatnog odgovora Vlade protestovaćemo 2. oktobra, a ukoliko i posle toga ne bude pozitivnog odgovora sindikati su spremni da svoj štrajk radikalizuju. Verujem da će u jednom trenutku doći do kolapsa našeg obrazovnog sistema, što nije dobro“, istakao je Ćirić.

Predstavnik Gradskog sindikata „Nezavisnost“ Predrag Stamenković je rekao da su i sami prosvetari krivi za situaciju u koju su se našli jer su verovali Vladi, njihovim potpisima i pečatima.

„Ova vlast, međutim, razume samo pritisak. Zbog toga je potrebno da se 2. oktobra u što većem broju okupimo u Beogradu“, rekao je Stamenković.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Danijel Đorđević poručio je nadležnima da ispune ono što su obećali i potpisali.

On je rekao da jedan od zahteva prosvetnih radnika jeste izmena Uredbe o koeficijentima.

„Neravnomernim povećavanjem minimalne cene rada u odnosu na cenu rada zaposlenih u obrazovanju sistem koeficijenata se načisto urušio. Ono što je srušilo i temelje te uredbe jeste činjenica da su oni sami preko noći promenili uredbu“, istakao je Đorđević.

Prosvetni radnici su nakon obraćanja predstavnika sindikata ispred prostorija Školske uprave organizovali protestnu šetnju do Trga kralja Milana.

Današnji protest organizovala su četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Otkaz i zaposli drugog s biroa.
    Molim lepo.
    Za taj fond radnih dana godisnje ne bih im dao ni pola toga sto imaju.
    Prosvetari bahati ste i korumpirani.
    Kako se prosvetarke oblace,kako dolaze na casove? Podjite od sebe .
    Unistili ste ono za sta se hvatate kao argument.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com