Društvo

(VIDEO) Profesor istorije i đakon dokumentarnim filmovima čuvaju istoriju naše domovine

Đorđe Bojanić, profesor istorije u jednoj niškoj osnovnoj školi godinama unazad pored sajta Srpska istorija, dokumentarnim filmovima čuva istoriju Srba i naše zemlje na sebi svojstven način.

Istoričar iz Niša Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović, dvojac je koji stoji iza filmova koji čuvaju istoriju Srba i naše domovine, rađeni sa puno ljubavi.

Njihovi filmovi su odmah po završetku objavljeni preko sajta Srpska isztiorija i jutjuba.

Ove godine ovi daroviti ljudi uradili su tri filma ,,KOŠARE“, ,,STRADANjE MONAHA U MANASTIRU MIHOLjSKA PREVLAKA”, i ,,DUBOKA DOLINA“.

„Ovi filmovi su rađeni bez donacija i priloga, niko ove projekate nije finansirao. Filmovi nemaju komercijalnu i finansijsku dobit, mogu svi operateri, televizije i sajtovi da emituju filmove, bez nadoknade i zarade. Filmovi su odmah po završetku objavljeni preko sajta Srpska istiorija i jutjuba iz razloga što nam nije bio cilj profit i zarada, već da naš srpski narod sazna o temama koje nisu dovoljno zabeležene u udžbenicima istorije. Cilj nam je bio da se ovi događaji ne zaborave, to je naš pečat i doprinos srpskom narodu i srpskoj istoriji, verujemo da će ovi filmovi trajati mnogo duže od naših života. U planu nam je da odradimo i dokumentarac o Srpskom stradalaštvu u 20. veku, takav film Srbija još nema, kao što nema ni mauzolej za sve srpske stradalnike u 20. veku, rešili smo da pokušamo da i to zabeležimo i opišemo kroz dokumentarni film“, naglašava Đorđe Bojanić.

Film „Duboka dolina“ je nedavno ugledao svetlost dana. Ovo je film o zločinu o kome se decenijama ćutalo zarad ,,bratstva i jedinstva“ o stradanju srpskog naroda od Bugara u Velikom ratu na područiju Surdulice. Narator je Boban Kocev, voditelj radio Glasa Niške Eparhije. Kroz dokumentarni film ,,DUBOKA DOLINA” vodi nas protojerej-stavrofor Nukola Petrov, čućemo i besedu patrijarha srpskog Porfirija, besedu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića.

Takođe ove godine su isti autori završili film ,,STRADANjE MONAHA U MANASTIRU MIHOLjSKA PREVLAKA. Narator je Vladimir Jocović, glumac. Film je rađen sa Blagoslovom igimana manastira Miholjska Prevlaka arhimandrita Benedikta.

Ovo ostvarenje o stradanju monaha, nije samo film o prošlosti, već i poziv na suočavanje sa istinom i pomirenje. Obnova manastira, koja traje i danas, simbolizuje nadu u obnovu duhovnih vrednosti i očuvanje nasleđa za buduće generacije.

Film ,,KOŠARE” odobren od ZAVODA ZA UNAPREĐIVANjE OBRAZOVANjA I VASPITANjA

Dokumentarni film ,,NATO AGRESIJA 1999. KOŠARE“ odobren je od ZAVODA ZA UNAPREĐIVANjE OBRAZOVANjA I VASPITANjA, i deo je obrazovnog programa za osnovne i srednje škole.
Cilj ovog dokumentarnog filma NATO AGRESIJA 1999. KOŠARE, je da približimo suštinu i značaj ove bitke i junaštva, koji ne ulazi u detalje bitke i strategiju iste.

Kroz priču nas vodi priča boraca i junaka sa Košara Darka Anđelkovića i penzionisanog general-pukovnika Vladimira Lazarevića. Cela priča je protkana kroz naratorski deo Boška Kozarskog i kazivanje pesnika dr Danila Vasojevića, brata junaka Ivana Vasojevića Jaguara.

Pre dve godine isti autori su snimili film o životnom putu SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG. sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G.G.Arsenija.

Priču vodi narator Boško Kozarski, u filmu je prikazano mesto rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, manastir Zavala, manastir Tvrdoš, manastir Ostrog i dešavanja 12. maja 1999. u Niši kao i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu… to je i staza kojom je koračao Sveti Vasilije Ostroški… njegov životni put koji i dalje traje. O njegovom životnom putu od rođenja do upokojenja zna vrlo malo ljudi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com