Društvo

(VIDEO) Prof. dr Dejan Antić: Niš dobio Hram nacionalne slave i viteštva

Devetnaest mermernih ploča u njegovoj kripti večno će svedočiti o ceni kojom su plaćene sloboda i nezavisnost Srbije, ističe državni sekretar

“Zahvaljujući ministru Nikoli Selakoviću, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Episkopu niškom g. Arseniju, gradu Nišu na čuvanje su podarena imena 1.139 srpskih ratnika palih u odbrani Otadžbine (1998-2003). Hram Sv. Vasilija Ostroškog u Duvaništu od juče je Hram nacionalne slave i viteštva! Spomen Novih kosovskih junaka”, rekao je prof. dr Dejan Antić.

Foto: Nišavski upravni okrug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kazao je da se na spomen-pločama nalaze ubedljivo najviše imena Srba, ali i imena muslimana, Slovaka, Mađara, Rusina i dobrovoljaca među kojima je najviše Rusa, ali i Albanaca koji su bili lojalni svojoj državi.

“Ove kripte će opominjati sadašnje i buduće generacije Srba da ono što nam je silom oduzeto jednoga dana, u nekom pravednijem svetskom poretku, a u skladu sa međunarodnim pravom, pod svoje institucionalno okrilje vratimo!”, izjavio je državni sekretar Antić.

Otvaranju ratnog memorijala prisustvovali su duče vladika niški Arsenije, predstavnici grada, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policaja i brojni građani.

Foto: Doc. dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša

Odluka o otvaranju ratnog memorijala sa spomen-pločama doneta je novembra prošle godine na sednici Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kad nas bude 2 miliona 2050 god. a od toga 2/3 stariji od 45 god. a na KiM ne bude više od par stotina Srba onda će hrabri poput Prof Antića i njegove dece krenuti u povraćaj otetog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com