Društvo

(VIDEO) Ona čuva pustovanje od zaborava: Obrada vune starija od tkanja

Pustovanje je valjanje, bockanje i oblikovanje vune. Za ovu staru tehniku, koju mlađi gotovo da ne poznaju, potrebni su samo vuna, sapun i igla, ali i mnogo strpljenja...

Ljubinka Stanišić, predsednica niškog Aktiva žena kaže da se ovom tehnikom može napraviti skoro sve, od igračaka, nakita, odeće, obuće, podmetača, novčanika, papuča i novogodišnjih kugli.

“Danas se vrlo mali broj žena bavi pustovanjem. Pustovanje je zapravo, pravljenje filca. Postoji suvo i morko pustovanje. Mokro se radi sa sapunicom, stari način izrade filca, gde se valja i time se postiže kozistencija vune, gde se vunene dlačice uz sapunicu i vodu zbijajaju i prave određenu šaru”, pojašnjava Ljubinka.

Kombinacijom pustovanja vune i svile, nastaju elegantne ešarpe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

“Pustuju i mlađe žene ili one koje ostanu bez posla, pa žele da upotpune svoje slobodno vreme. Ulože se jako mnogo rada i truda, ali se ne postiže realna cena proizvoda. Ipak mislim da ova tehika nije mnogo zastupljena u našem kraju, dok joj se u Beogradu više pažnje posvećuje. Postoje i Udruženja koja obučavaju zainteresovane. Prave torbe za laptopove i sve što može da se ponese. Možda je to zato što struktura stranaca koja dolazi u Niš, nije ista kao u Beogradu”, zaključuje Ljubinka.

Tekst je deo projekta “Stari zanati-novo doba”, koji je sufinansiran od strane Gradske opštine Pantelej na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine u 2023. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com