Sport

(VIDEO) Obeležen vek košarke u Nišu

Organizacijom svečane akademije obeleženo je sto godina košarke u gradu na Nišavi. Svečanost je održana u “Oficirskom domu” u samom centru Niša uz prisustvo velikog broja zvanica, bivših i sadašnjih košarkaša, košarkašica i košarkaških radnika, kao i ljubitelja košarke.

U okviru svečanosti održana je i promocija knjige “Niška košarka u 20. veku” autora Jugoslava Hadži Tančića. Autor je hronološki obradio period do početka 21. veka – događaje, ljude, takmičenja i uspehe ostvarene u Nišu.

Poseban značaj knjizi daje istraživanje autora o samim počecima košarke, jer se do skoro mislilo da su počeci vezani za period posle Drugog svetskog rada, piše Sport juga.

Među brojnim zvanicama na manifestaciji posebnu pažnju izazvao je dolazak profesora Aleksandra Kerkovića, najstarijeg košarkaškog radnika u Srbiji, koji je u maju ove godine napunio 102 godine života.

Iako Beograđanin, Bratislav Bata Đorđević istaknuti košarkaški radnik, dobar je poznavalac niške košarke, jer je dugo kroz svoj radni vek tesno sarađivao sa košarkaškim poslenicima u Nišu.

Konstatacija uvaženog Bate Đorđevića da je moglo i više da se uradi za ovih 100 godina, pre svega se odnosi na mušku košarku u Nišu, jer ženska je beležila odlične rezultate, a najzapaženiji su u vreme kada se niški ženski košarkaški klub zvao Vinerbroker.

Svi se slažu da je za uspeh potrebna i veća podrška lokalne samouprave, a može biti da će se u narednom periodu i to dogoditi, jer je sada na visokoj funkciji u Gradskoj kući i bivši istaknuti košarkaš Luka Gašević.

Organizator svečane akademije bio je vodeći gradski klub u muškoj konkurenciji Košarkaški klub Niš i Udruženje stvaralaca Niša “Car Konstantin”, uz podršku Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Skup za privilegovane – nigde obaveštenja, najave – prisustvo A. Kerkovića, B. Đorđevića, nekog Gaševića, koji je deset godina igrao košarku, D. Projovića – sa fotografije, verovatno nekog od trenera – fotografija, nekoliko igračica KK „Studenta“, verovatno i nekog od igrača, mada Niš nikada nije imao jak klub, bez obzira što je imao igrače koji su igrale I ligu u ondašnjoj SFRJ. Nikog od zaljubljenika košarke, od nekadašnjih igrača „patos liga“. Jugina knjiga je plod dugogodšnjeg istraživanja i pisanja, Uskoro sledi prikazivanje filma o Niškoj košarci. Inače, Pirot je sličnu knjigu izdao pre 15-tak godina. Samo da napomenem, Nišlija sam. Žao mi je što nisam znao termin promocije, da svojim prisustvom uveličam promociju,

  2. Skup za privilegovane, nigde obaveštenja, najave- prisusvo A. Kerkovića i B. Đorđevića, nekog Gaševića, koji je 10 godina igrao košarku???, Dušana P. nekoko trenera, rekao bih po fotografiji, nekoliko igračica – fotografija, možda nekog od igrača, nigde nekog znatežljenika, nekog osvedočenog zaljubljenika košarke, nekog od igrača nekadašnje „patos“ lige, pošto muška košarka u Nišu i nije imala neki rejting i pored toga što je imala igrače koji su igrali košarku u najboljim klubovima negadašnje SFRJ, promocija Jugine knjige koja je plod dugogodišnjeg istraživanja i rada i skora premirera filma o niškoj košarci. Samo da napomenem, Pirot je pre 15-tak godina izdao knjigu u košarci u Pirotu koju imam. Inače, sam Nišlija.
    Žao mi je što za proslavu nisam znao – došao bih, bez obzira što nisam bio na Spiski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com