Društvo

(VIDEO) Niče “botanička bašta” na Delijskom Visu sa oko stotinu stabala, o njoj brinu Petar i Branko

Preko stotinu stabala ispred svojih zgrada na Delijskom Visu održavaju Petar Kuzmanović i Branko Mirić, kažu bilo bi ih barem za tridesetak više da ih nisu uništili prolaznici. Ovi vredni penzioneri ne odmaraju ni u vreme praznika već pripremaju nove sadnice, jer ih “posao” oko njihovog parka uvek uveseli.

Penzionisani visoki oficiri Vojske Srbije uživaju svakog dana obilazeći sadnice, pored njih jednako je lepo i žiteljima ulice Ljubomira Nikolića kod vojnih zgrada gde se nalazi njihov park. Pre nekoliko godina baš ovaj deo pomogli su sređivanjem mobilijara članovi Udruženja “Radne akcije Delijski Vis i Gradska opština Palilula koja je tu postavila venjake.

Pomažu  komšije, prijatelji i svi koji već treću godinu prate ove “vremešne baštovane” koij ne propuste ni jedan dan a da ne obiđu ovaj njihov ali zajednički park. U njemu je blizu stotinu stabala najraznovrsnijeg drveća gde ima Jasena, Pančićeve omorike, Hibiskusa, Divljljeg nara, Japanske trešnje…i to su samo neke od vrsta koje neguju ovi vredni ljudi.

Ono što je ovde simpatično jeste da svaka sadnica ima svoje ime, svako drvo namenjeno je nekome.

“Svaka sadnica namenjena je nekome, jer tako volim da se brinem o drveću koje me podseće na nekoga koga poznajem i ko mi je drag. Trudimo se da nam drveće bude različito i da imamo puno vrsta, po vrsti drveta i posvetimo sadnicu. Među posađenim stablima imamo drvo posađeno u ime našeg kolege, generala Vladimira Lazarevića”, kaže Petar Kuzmanović za Niške Vesti.

Supruge nemaju uvek razumevanja za svakodnevno angažovanje Petra i Branka ali su oni uporni da njihov park jednog dana bude najlepši deo naselja Delijski Vis.

Do sadnica dolaze tako što im ljudi poklanjaju samoniklo kvalitetno drveće, kupuju prijatelji a jedna od donacija od desetak stabala stigla je i od JKP “Mediana” koje im pomaže.

Oko parka ima puno posla ali Petar i Branko ne odustaju.

“U letnjim danima kada nema dovoljno kiše a potrebno je ove sadnice zalivati, pogotovo kada su sveže posađene, donosimo vodu u kofama i zalivamo. Neki stanari nas gledaju pomalo čudno ali je više onih koji nam pomažu i odobravaju sve što radimo. Deca nam se najviše raduju i nude se da pomognu”, kaže Petar.

Petra i Branka smo zatekli u parku baš prvog dana nove godine jer pripremaju nove sadnice, kažu mora da se iskoriste ovi topli janurski dani da se zasadi još ponešto, taman pred sneg.

Ono što ih nekad obeshrabri jeste da im je puno sadnica oštećeno, tvrde bilo bi ih za tridesetak više da ih neki nepažljivi vozači nisu oštetili, neki iščupali a mnogi u prolazu nemarno polomili.

Ova raznovrsna botanička bašta u niškom naselju Delijski Vis svakog dana raste, sve je lepša  i donosi puno radosti svima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com